ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσική οπισθοχώρηση: Δεν ζητά άμεσα πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

13:25 - 30 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Ρωσική οπισθοχώρηση: Δεν ζητά άμεσα πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια
Παρά την αρχική προθεσμία της 31ης Μαρτίου η Ρωσία δηλώνει τώρα πως δεν θα διεκδικήσει μέσα σε αυτή την εβδομάδα πληρωμές σε ρούβλια για να δώσει φυσικό αέριο στις χώρες της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "η διαδικασία αλλαγής της πληρωμής φυσικού αερίου σε ρούβλια θα πάρει χρόνο και δεν θα ξεκινήσει αμέσως αυτή την εβδομάδα παρά την προθεσμία της 31ης Μαρτίου".

Πρόκειται για μία δήλωση που ασφαλώς ανακουφίζει τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται φυσικά και η Ελλάδα, που έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το θέμα το υπουργείο Ενέργειας.

Η νέα τοποθέτηση της Μόσχας δείχνει, πάντως, πως υπάρχει ακόμα χρόνος για να βρεθεί λύση. Η Μόσχα δηλώνει πως θέλει να πληρώνεται σε ρούβλια, αλλά τουλάχιστον δεν θα διεκδικήσει κάτι τέτοιο πολύ άμεσα.

Παρά το τελεσίγραφο του Πούτιν, ο Πεσκόφ είπε πως οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία διαδικασία που θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί.

Θυμίζουμε βέβαια πως την ίδια ώρα οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν πρόκειτα να... ενδώσουν στο ρωσικό αίτημα.

Να σημειώσουμε, πάντως, πως παρά την προσωρινή υποχώρηση της Μόσχας, ο Πρόεδρος της Δούμας, δήλωσε νωρίτερα πως η Ρωσία ενδεχομένως να διεκδικήσει πληρωμές σε ρούβλια και για άλλα αγαθά, όπως τα σιτηρά, τα μέταλλα, το πετρέλαιο κλπ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:14 - 30 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.