ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέο υψηλό ρεκόρ οι τιμές των τροφίμων

12:33 - 08 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Σε νέο υψηλό ρεκόρ οι τιμές των τροφίμων
Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων «εκτινάχθηκαν» σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος προκαλεί σοκ στις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε σήμερα (8/4) ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί την μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός συνόλου βασικών διατροφικών προϊόντων, ανήλθε κατά μέσον όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, "στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ", όπως επισημαίνει ο οργανισμός.

Ο δείκτης του Μαρτίου κατέγραψε νέα αύξηση 12,6%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ από την ίδρυσή του το 1990 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο, σύμφωνα με αναθεώρησή του προς τα πάνω, ανήλθε στις 141,4 μονάδες από τις 140,7 που υπολογιζόταν προηγουμένως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον δείκτη τιμών σιτηρών του FAO, ο οποίος "κατέγραψε αύξηση 17,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών του σιταριού και όλων των δευτερευόντων σιτηρών, που οφείλονται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία", επισημαίνει ο οργανισμός.

{https://twitter.com/FAOnews/status/1512341944717955074}

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης από τα φυτικά έλαια, των οποίων ο δείκτης του FAO "εκτινάχθηκε κατά 23,2% λόγω της αύξησης των τιμών του ηλιελαίου, του οποίου η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα παγκοσμίως είναι η Ουκρανία".

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φοινικελαίου, του σογιελαίου και του κραμβελαίου αυξάνονται επίσης απότομα, "λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για την εισαγωγή τους εξαιτίας των διαταραχών στην προμήθεια ηλιελαίου".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.