ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία-Εκλογές: Ο Μεγάλος συνασπισμός... παράνοιας που δεν θέλει η Ευρώπη

17:17 - 09 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Γαλλία-Εκλογές: Ο Μεγάλος συνασπισμός... παράνοιας που δεν θέλει η Ευρώπη
Ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Γαλλία που διεξάγεται αυτή την Κυριακή ανοίγει ένα δεκαπενθήμερο αγωνίας στο οποίο η ΕΕ αναμένει να δει αν θα επικρατήσει ο Εμανουέλ Μακρόν ή αν θα υπάρξει ανατροπή με νίκη της Μαρίν Λεπέν.

Μέχρι πολύ πρόσφατα πολλοί προεξοφλούσαν την επανεκλογή του Μακρόν, ωστόσο, πλέον αυτό δεν είναι βέβαιο.

Οπως γράψαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι προειδοποιούν τους πελάτες τους για ένα νέο σοκ, καθώς πλέον η Λεπέν εμφανίζεται ικανή να κάνει την ανατροπή στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Σε καθε περίπτωση, ο Μακρόν δεν θεωρείται το απόλυτο φαβορί. Αντίθετα, τα προγνωστικά κάνουν λόγο για ντέρμπι.

Την ανησυχία της ΕΕ για μια τέτοια εξέλιξη δεν έκρυψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μίλησε το Σάββατο στο Φόρουμ των Δελφών.

Χαρακτήρισε δε "Μεγάλο συνασπισμό παράνοιας" μια ενδεχόμενη συστράτευση Λεπέν - Μελανσον.

«Πιστεύω ότι υπάρχει σαφέστατα (στην Ευρώπη) ένα μέτωπο που πιστεύει ότι το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης δίνει απαντήσεις. Στη Γαλλία έχουμε διπλό πρόβλημα, γιατί αυτό το μέτωπο υπάρχει και στην άκρα Δεξιά και στην άκρα Αριστερά. Πιστεύω λοιπόν ότι το βασικό ζητούμενο, που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι το κατά πόσο αυτά τα δύο άκρα θα ενωθούν σε ένα μεγάλο συνασπισμό παράνοιας».

Ο κ. Σχοινάς εκτίμησε κλείνοντας πως τελικά αυτό δεν θα συμβεί αλλά οι δηλώσεις του ειναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην καρδιά της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε και με άλλους αξιωματούχους με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τις τελευταίες ημέρες στους Δελφούς, το ίδιο ακριβώς εισπραξαμε. Η νίκη της Λεπέν δεν είναι ευπρόσδεκτη, αντίθετα η Ευρώπη έχει επενδύσει στον ηγετικό ρόλο του Μακρόν και δεν θέλει ξαφνικά να τον αποχωριστεί.

Σπύρος Πολυχρονοπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:24 - 09 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.