ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεπιθύμητος στο Κίεβο ο Γερμανός πρόεδρος

20:56 - 12 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Ανεπιθύμητος στο Κίεβο ο Γερμανός πρόεδρος
«Ανεπιθύμητος» στο Κίεβο φέρεται να είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά τη σημερινή (12/4) επίσκεψή του στη Βαρσοβία. Αιτία είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας ως υπουργού Εξωτερικών, την οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει η ουκρανική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα σχεδίαζε κοινή επίσκεψη με τον Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των τριών βαλτικών χωρών (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) στο Κίεβο ως μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ουκρανία, είπε ο Σταϊνμάιερ κατά την επίσκεψή του χθες στη Βαρσοβία.

«Θα το έκανα. Αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπόψη – αυτό δεν είναι επιθυμητό στο Κίεβο», εξήγησε ο Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Γερμανός πρόεδρος είναι στο στόχαστρο έντονης κριτικής της Ουκρανίας ως συνδιαμορφωτής της πολιτικής προσέγγισης της Γερμανίας στη Ρωσία κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Η υποστήριξη του αγωγού «Nord Stream 2» ήταν σαφώς λάθος και στην εκτίμηση για τον Πούτιν «παραπλανήθηκα, όπως και άλλοι επίσης», είπε ο Σταϊνμάιερ.

Η ακύρωση της επίσκεψης Σταϊνμάιερ στο Κίεβο αποτελεί κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας, με το Κίεβο να επιρρίπτει στο Βερολίνο ελλιπή υποστήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ή κάποιου μέλους της γερμανικής κυβέρνησης, από την οποία το Κίεβο ζητά την προμήθεια και βαρέων όπλων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.