ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά τις γαλλικές εκλογές

20:05 - 14 Απρ 2022 | Ειδήσεις
ΕΕ: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά τις γαλλικές εκλογές
Άρθρο των New York Times επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να επιβάλλει η ΕΕ νέες κυρώσεις στη Ρωσία, με κυριότερη κίνηση την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Εδώ και εβδομάδες, η ΕΕ έχει ρίξει στο... τραπέζι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου να το ανακοινώσει.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνει σε άρθρο της η επικεφαλής του γραφείου των New York Times στις Βρυξέλλες Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ.

Επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, η ίδια υποστηρίζει πως η ΕΕ κινείται τώρα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός σχεδίου που θα μπλοκάρει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, με την υποσημείωση ωστόσο ότι αυτή η απαγόρευση θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν χώρες όπως η Γερμανία να βρουν εν τω μεταξύ εναλλακτικούς προμηθευτές.

Η σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τις 24 Απριλίου και τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών για να μην επηρεαστεί η γαλλική προεκλογική εκστρατεία από μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στις τιμές της ενέργειας, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα των New York Times.

Οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ του Μαϊου.

Στο εμπάργκο στο πετρέλαιο αναφέρθηκε πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε πως το βασικό είναι να υπάρχει ομοφωνία, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομοιογένεια της ΕΕ.

Εφόσον αυτό διασφαλιστεί, ο κ. Σχοινάς είπε πως τότε το εμπάργκο στο πετρέλαιο είναι μία εξαιρετικά πιθανή εξέλιξη.

Αντίθετα, σημείωσε πως το εμπάργκο στο φυσικό αέριο δεν αποτελεί επιλογή κοινής αποδοχής.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:12 - 14 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.