ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκάλυψη CIA: Από το 2021 γνώριζε για το σχέδιο Πούτιν

21:40 - 14 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Αποκάλυψη CIA: Από το 2021 γνώριζε για το σχέδιο Πούτιν
Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Μιλώντας σήμερα (14/4) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA, πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούκα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».

Υπαρκτή η απειλή για τα πυρηνικά

Παράλληλα, ο Μπερνς προειδοποίησε ότι η απειλή της Ρωσίας για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται «ελαφρά», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκλείουν κάτι τέτοιο δεδομένου ότι η Μόσχα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των αποτυχιών που έχουν υποστεί μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή για πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η CIA «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά [για ένα τέτοιο ενδεχόμενο]», προσθέτοντας πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Παρότι υπάρχει μια ρητορική από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πολλά απτά στοιχεία για το είδος των αναπτύξεων ή στρατιωτικών διαθέσεων που θα ενίσχυαν αυτήν την ανησυχία - αλλά παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», ανέφερε ο Μπερνς.

«Στένεψε» ο κύκλος του Πούτιν

Ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε ακόμη ότι ο Ρώσος πρόεδρος απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και ότι «η όρεξή του για ανάληψη ρίσκων έχει αυξηθεί, όπως και ο έλεγχός του στη Ρωσία».

«Ο κύκλος των συμβούλων του έχει στενέψει και σε αυτόν τον μικρό κύκλο δεν ήταν ποτέ καλό από άποψη καριέρας να αμφισβητεί κανείς την κρίση του ή το πείσμα του, τη σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Μπερνς.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:46 - 14 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.