ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν έχουν τελειωμό τα πυρά κατά του Μπόρις Τζόνσον

21:55 - 19 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Δεν έχουν τελειωμό τα πυρά κατά του Μπόρις Τζόνσον
Η επιστροφή του Τζόνσον στη βρετανική βουλή μετά τις διακοπές του Καθολικού Πάσχα ήταν σίγουρα γεμάτη εντάσεις.

«Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς;», διερωτάται η Deutsche Welle, σε σχετικό ρεπορτάζ της. Μέσα σε αυτή τη διακοπή, του επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία για τη συμμετοχή του στο γνωστό σε όλους σκάνδαλο του partygate και τώρα ήρθε αντιμέτωπος με τις καίριες ερωτήσεις των βουλευτών.

Μια επαναλαμβανόμενη συγγνώμη από τον Τζόνσον

Σήμερα λοιπόν, στην πρώτη παρουσία του στη Βουλή μετά το πρόστιμο των 50 λιρών, απολογήθηκε ξανά υπό τον ήχο όμως αποδοκιμασιών από την αντιπολίτευση. Από την αρχή της ομιλίας του επανέλαβε ότι «δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι παραβίασα τους κανόνες και ζητώ συγγνώμη», ενώ πρόσθεσε ότι «έχει ξεκινήσει ήδη δραστικές αλλαγές εντός του Number 10». Μέσα σε λίγα λεπτά άλλαξε όμως τον τόνο και ζήτησε από τους συναδέλφους του να στρέψουν την προσοχή τους στο κόστος ζωής που δυσκολεύει τον βρετανικό λαό και στον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με τις δουλείες μας».

Σκληρή και συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η γλώσσα όμως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος επιτέθηκε στο ήθος του πρωθυπουργού. «Πρέπει να παραιτηθεί, αλλά δεν θα το κάνει. Γιατί δεν έχει ντροπή και δεν σέβεται κανέναν, ούτε καν αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους χωρίς να μπορούν να τους κρατήσουν το χέρι για τελευταία φορά». Μάλιστα απευθύνθηκε ευθέως στους Συντηρητικούς βουλευτές παροτρύνοντάς τους να «βάλουν ως προτεραιότητα την χώρα και τη συνείδησή τους και να είναι αυτοί που θα διώξουν τον πρωθυπουργό από την θέση του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον αρχηγό των Φιλελεύθερων, Έντ Ντέβι, να αναρωτιέται αν «ο πρωθυπουργός εσκεμμένα παραπλάνησε το Κοινοβούλιο ή είναι τόσο ανίκανος να καταλάβει τους δικούς του νόμους».

Τρίτη έρευνα εις βάρος του Τζόνσον;

Στην αρχή της συνεδρίασης και πριν την ομιλία Τζόνσον, ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου, σερ Λίντσεϊ Χόιλ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας την Πέμπτη με το ερώτημα, εάν θα ξεκινήσει τρίτη νέα έρευνα για το σκάνδαλο partygate, με στόχο αυτή τη φορά να αποδειχθεί αν ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ψέματα εντός του κοινοβουλίου. Όμως η αρχή της νέας αυτής έρευνας δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνει καθώς το κόμμα των Συντηρητικών έχει ισχυρή πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να συσπειρώνεται γύρω από το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον λόγω της στάσης του στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Βέβαια ακόμα και σήμερα εντός του Κοινοβουλίου υπήρξε τμήμα Συντηρητικών βουλευτών που κάλεσε τον αρχηγό του να παραιτηθεί, παρά την έμπρακτη υποστήριξη κάποιων άλλων που ζήτησαν την «συμπόνοια» του κοινοβουλίου στις επανειλημμένες συγγνώμες του πρωθυπουργού. Όπως και να έχει το ζήτημα παραμένει στο προσκήνιο και στα πρωτοσέλιδα. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική επιδίωξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ελπίζουν να αποτυπωθεί η αντίδραση του κόσμου στις επερχόμενες τοπικές εκλογές των δημοτικών συμβουλίων στις 5 Μαΐου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.