ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παράδοξο των ΗΠΑ: Πληθωρισμός μεν,αλλά και «εκτίναξη» στα μπόνους

09:12 - 20 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Το παράδοξο των ΗΠΑ: Πληθωρισμός μεν,αλλά και «εκτίναξη» στα μπόνους
Σε μια συγκυρία με έντονη πληθωριστική πίεση και στις ΗΠΑ, που συμπιέζει τα χαμηλότερα στρώματα, στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι αμοιβές και τα μπόνους των κορυφαίων στελεχών στις 100 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Equilar. Το μέσο εισόδημα των διευθυντικών στελεχών των 100 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 31% το 2021.

Με 178 εκατομμύρια δολάρια ετήσιες απολαβές, ο CEO της Intel, Πάτρικ Γκέλσινγκερ, είναι μακράν το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθούν: ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ με 99 εκατομμύρια δολάρια, ο Χοκ Ταν της Broadcom με 61 εκατομμύρια και ο Σάτια Νάντελα της Μicrosoft με 50 εκατομμύρια δολάρια. Αν τα νούμερα σε απόλυτες τιμές προκαλούν ζάλη, ποσοστιαία οι αυξήσεις στις απολαβές είναι ακόμη πιο ιλιγγιώδεις.

Οι αμοιβές του αφεντικού της Apple, για παράδειγμα, εκτινάχθηκαν κατά... 569%, της Goldman Sachs κατά 65%. «Η απότομη αύξηση των μισθών είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει να επιβραβεύουν τους CEO τους μέσω μπόνους και μετοχών, για την καθοδήγηση των επιχειρήσεών τους σε ταραχώδεις περιόδους και την αύξηση των κερδών», αναφέρει η Equilar. 

Ως αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων αυξήσεων, η αναλογία μεταξύ των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών και των μισθών των υπαλλήλων τους έχει επίσης αυξηθεί. Οι CEO κέρδισαν κατά μέσο όρο 254 φορές περισσότερα από τους υπαλλήλους τους το 2021, σε σύγκριση με 238 φορές το προηγούμενο έτος. Η μέση αμοιβή των εργαζομένων στις 100 μεγάλες εταιρείες αυξήθηκε κατά 4%, στα 71.869 δολάρια. Στην κατάταξη των πλουσιότερων CEO βρίσκονται μόνο εννέα γυναίκες, αλλά ουδεμία συγκαταλέγεται στα 10 πιο ακριβοπληρωμένα «αφεντικά», σημειώνει η εταιρεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.