ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σφοδρή κόντρα Μακρόν-Λεπέν στο ντιμπέιτ- Στο κάδρο και ο Πούτιν

01:09 - 21 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Σφοδρή κόντρα Μακρόν-Λεπέν στο ντιμπέιτ- Στο κάδρο και ο Πούτιν
Σε ευθεία αντιπαράθεση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Γαλλία και όχι μόνο ήρθαν το βράδυ της Τετάρτης (20/4) Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν στο ντιμπέιτ ενόψει του β' γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

Αρχικά, ο Μακρόν που διεκδικεί να παραμείνει στην προεδρία δεσμεύτηκε ότι «επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή. Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτητη μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών».

Υπενθύμισε τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της θητείας του, από την πανδημία του Covid-19 έως τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ισχυρότερη. Πρέπει να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης των Γάλλων. Η Γαλλία θα είναι ισχυρότερη εάν μπορέσει να αγκαλιάσει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», πρόσθεσε, κάνοντας έτσι έκκληση προς τους αριστερούς ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Μελανσόν για τη φιλόδοξη οικολογική του πλατφόρμα.

Ο Μακρόν επεσήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.

«Ο γαλλικός λαός υποφέρει»

Από τη μεριά της, η Λεπέν είπε αρχικά ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει. Υποσχέθηκε πως θα είναι η πρόεδρος που θα του προσφέρει προστασία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Δήλωσε πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, αποφεύγοντας τη φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες.

«Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι θα είναι «η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων».

Ανέβηκαν οι τόνοι για τα ρωσικά δάνεια

Ο Μακρόν επιτέθηκε ευθέως στην αντίπαλό του για τα ρωσικά δάνεια που πήρε, επικρίνοντας έντονα τις στενές σχέσεις της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όταν μιλάς για τη Ρωσία μιλάς για τον τραπεζίτη σου», σχολίασε δηκτικά, σημειώνοντας ότι τα συμφέροντά της έχουν σχέση με τη Ρωσία, και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη Γαλλία.

Εκείνη απάντησε ότι είναι νόμιμα και δεν είχε άλλη λύση, ενώ κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι «υποδέχθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες».

Πάντως, χαρακτήρισε τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία απαράδεκτη και εξέφρασε τη στήριξή της στους χειρισμούς του Μακρόν στο ζήτημα.

«Παραδέχομαι ότι οι προσπάθειες που κάνατε αξίζουν την υποστήριξη. Η μόνη κύρωση κατά της οποίας διαφωνώ είναι το μπλοκάρισμα της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου», είπε.

«Θέλω να παραμείνουμε στην ΕΕ, αλλά…» 

«Θέλω να παραμείνουμε στην ΕΕ. Θέλω να τη μεταρρυθμίσω για να δημιουργήσω την Ευρώπη των λαών. Διαφωνώ όμως με πολλές συμφωνίες» ξεκαθάρισε η Λεπέν.

Σε αυτό το σημείο ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι συγκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις. «Μεγάλο μέρος του προγράμματός της», είπε, «θα παραβίαζε τους νόμους και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Το έργο σας είναι ένα έργο που θα συρρικνώσει τη Γαλλία», τόνισε. Και συνέχισε: «Ξεκινήσαμε μαζί να θέτουμε τα θεμέλια για μια Ευρώπη της άμυνας και είμαι πεπεισμένος ότι η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή και ότι τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται. Μέσω της Ευρώπης θα είμαστε πιο ανεξάρτητοι για την ενέργειά μας, την τεχνολογία μας, την άμυνά μας, τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Είναι καλό για τη χώρα μας».

Η Λεπέν απάντησε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία». Είπε: «Υπάρχει γαλλική κυριαρχία, τίποτα άλλο». «Είστε πολύ ευρωκεντρικός, κύριε Μακρόν. Για μένα η Γαλλία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια δύναμη», συμπλήρωσε.

«Τέρμα οι θυσίες του λαού μας για να ευνοήσουν άλλες χώρες. Γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; Η Γερμανία το κάνει. Δεν θέλω να φύγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το ήθελα, θα το έλεγα», τόνισε.

Οι συντάξεις

Η Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».

Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον αντίπαλό της για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Πανδημία

Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις», συνέχισε.

«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Η «κλιματο-σκεπτικίστρια» και ο «κλιματο-υποκριτής»

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση των δύο μονομάχων και για το θέμα του περιβάλλοντος. Ο Μακρόν αποκάλεσε τη Λεπέν «κλιματο-σκεπτικίστρια» κι εκείνη απάντησε αποκαλώντας τον «κλιματο-υποκριτή».

Η Λεπέν λέει ότι η κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης είναι η παγκόσμια ελεύθερη αγορά. «Όλο το πρότζεκτ μου βασίζεται στον τοπικισμό», επεσήμανε.

Εκείνος απάντησε ότι δεν είναι λογική: τα ορυκτά καύσιμα συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια θέρμανση, αλλά η Λεπέν προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη και το ντίζελ.

Κατηγόρησε τη Λεπέν ότι είναι σκεπτικίστρια για το κλίμα, παρατηρώντας: «Δεν υπάρχει ούτε μία οικολογική πρόταση στο έργο σας». Επέκρινε την πρότασή της για διάλυση αιολικών πάρκων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και για απαγόρευση μελλοντικών.

Όπως είπε ο απερχόμενος πρόεδρος, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης είναι η πυρηνική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:29 - 21 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.