ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρώσοι αξιωματούχοι «αδειάζουν» τον Πούτιν- Δεν αποκλείουν περιορισμένη χρήση πυρηνικών

18:46 - 21 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Ρώσοι αξιωματούχοι «αδειάζουν» τον Πούτιν- Δεν αποκλείουν περιορισμένη χρήση πυρηνικών
Περίπου 8 εβδομάδες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός από την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας δείχνει να αμφισβητεί την απόφαση του Πούτιν να αρχίσει πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα και ανήκουν σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις κυβερνητικών υπηρεσιών και σε εταιρείες κρατικών συμφερόντων, πιστεύουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα καταστροφικό λάθος που θα πάει τη Ρωσία πίσω χρόνια και θα την οδηγήσει σε απομόνωση

Μέχρι στιγμής, τα συγκεκριμένα άτομα δεν βλέπουν πιθανό ο Ρώσος πρόεδρος να αλλάξει τακτική αλλά και καμία προοπτική αμφισβήτησής του στο εσωτερικό της χώρας. Βασιζόμενος σε έναν κύκλο σκληροπυρηνικών αξιωματούχων, ο Πούτιν έχει απορρίψει προσπάθειες άλλων αξιωματούχων να τον προειδοποιήσουν για το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Επίσης, κάποιοι λένε ότι μοιράζονται τους φόβους Αμερικανών αξιωματούχων πως ο Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει σε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων εάν βρεθεί αντιμέτωπος με αποτυχία σε μια εκστρατεία την οποία θεωρεί ως ιστορική του αποστολή.

Λάθος η συνέχιση της εισβολής

Η στήριξη στον Πούτιν για τον πόλεμο παραμένει βαθιά σε μεγάλο μέρος της ρωσικής ελίτ, με πολλά μέλη της να συμφωνούν με το Κρεμλίνο πως η σύγκρουση με τη Δύση είναι αναπόφευκτη και ότι η οικονομία θα προσαρμοστεί στις σαρωτικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ωστόσο όλο και περισσότερα κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι η δέσμευση του Πούτιν για συνέχιση της εισβολής καταδικάζει τη Ρωσία σε χρόνια απομόνωσης και αυξημένες εντάσεις που θα έχουν αποτέλεσμα η οικονομία της να συρρικνωθεί, να εκτεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά της αλλά και να περιοριστεί η διεθνής επιρροή της.

Όπως σημειώνει ακόμα το δημοσίευμα, τόσο η ταχύτητα όσο και το εύρος των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους προκάλεσαν έκπληξη με ανώτερους αξιωματούχους να έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν στον πρόεδρο πως οι οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων θα είναι καταστροφικές.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, απέρριψε τις προειδοποιήσεις αυτές, λέγοντας πως, ενώ η Ρωσία θα πλήρωνε μεγάλο τίμημα, η Δύση δεν του είχε αφήσει άλλη εναλλακτική από τον πόλεμο. Ακόμα πιστεύει πως η οικονομία θα προσαρμοστεί, ενώ παραμένει βέβαιος πως έχει στο πλάι του την κοινή γνώμη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.