ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλικές εκλογές: Η ώρα του β' γύρου-Τι περιμένουν οι οικονομολόγοι

21:40 - 23 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Γαλλικές εκλογές: Η ώρα του β' γύρου-Τι περιμένουν οι οικονομολόγοι
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή (24/4) για να ψηφίσουν στον β' και τελευταίο γύρο των προεδρικών εκλογών σε μια στενή... κούρσα ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν.

Στην τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του β' γύρου, οι δημοσκοπήσεις έδωσαν διπλάσιο προβάδισμα στον Μακρόν με 57,5% έναντι 42,5% της αντιπάλου του.

Όμως, καθώς οι εκλογές έρχονται σε μια περίοδο ιδιαίτερης οικονομικής και πολιτικής πίεσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη γενικότερα, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο, σύμφωνα με τη Wall Street.

Το CNBC παραθέτει τις εκτιμήσεις μεγάλων τραπεζών για την εκλογική μάχη και τις επιπτώσεις της στο οικονομικοπολιτικό σκηνικό.

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs δίνει βάσει δημοσκοπήσεων 90% πιθανότητες νίκης στον Μακρόν.

Σε περίπτωση που ο νυν πρόεδρος κερδίσει, οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν μια ομαλή συνέχεια στις χρηματαγορές, ακόμα και όταν ο Μακρόν προσπαθήσει να αναβιώσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Άλλωστε, τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις τρέχουσες προβλέψεις της αγοράς, σημειώνει η τράπεζα.

Ωστόσο, εάν κερδίσει η Λεπέν, οι αγορές ενδέχεται να υποστούν σοκ εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας και την πολιτική της όσον αφορά την ΕΕ.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, οι προεδρικές εξουσίες υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από το κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, η ικανότητα του τελικού νικητή να κυβερνήσει θα καθοριστεί από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο και με μικρή κοινοβουλευτική δημοτικότητα, η Λεπέν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα θεσμικό αδιέξοδο. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει η Goldman.

Citigroup

Ενώ η βασική υπόθεση της Citigroup είναι επίσης για νίκη Μακρόν, το δικό της ποσοστό είναι πιο... συγκρατημένο, μόλις 65%.

Μάλιστα, η τράπεζα της Wall Street σημειώνει ότι η πιθανότητα νίκης της Λεπέν είναι τώρα «σημαντικά πιο πιθανή από ό,τι το 2017», εν μέσω κινδύνων χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων και απροθυμίας των αριστερών ψηφοφόρων να στηρίξουν τον Μακρόν.

Αυτό θα μπορούσε να ενέχει κινδύνους για τις χρηματιστηριακές αγορές, με τις γαλλικές τράπεζες να υφίστανται τότε πιθανότατα το μεγαλύτερο πλήγμα.

«Μια απρόσμενη νίκη της Λεπέν και η σχετική άνοδος των ομολόγων, πιθανότατα θα ασκούσε καθοδική πίεση στη συνολική απόδοση της γαλλικής αγοράς μετοχών», αναφέρει σε σημείωμά της. 

Το ευρώ, εν τω μεταξύ, θα δεχόταν επίσης πίεση από μια νίκη της Λεπέν, και πιθανότατα θα υποχωρούσε στο 1,065 έναντι του δολαρίου, σημειώνει η τράπεζα.

Μια νίκη του Μακρόν, από την άλλη πλευρά, θα παρείχε «ήπια ανοδική πορεία».

Societe Generale

Για τη Societe Generale, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξίσου ασαφές και μια νίκη της Λεπέν «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

«Η μάχη είναι πολύ στενή και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Εξακολουθούμε να βλέπουμε εφησυχασμό γύρω από αυτές τις εκλογές και μια νίκη της Λεπέν θα οδηγούσε σε απότομες ανατιμήσεις», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.

Και πάλι, οι αγορές μετοχών, ιδιαίτερα οι τράπεζες της ευρωζώνης και οι ιταλικές μετοχές, που είναι και οι δύο «ευαίσθητες» στην ενσωμάτωση στην ΕΕ, θα δέχονταν το μεγαλύτερο πλήγμα από μια νίκη της Λεπέν.

Η τράπεζα κατονόμασε επίσης στο παρελθόν περίπου 37 γαλλικές μετοχές με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστούν ιδιαίτερη πίεση από πολιτικούς κινδύνους γύρω από την κοινωνική αναταραχή, την εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και την πολιτική όσον αφορά την ΕΕ. Αυτές περιλαμβάνουν τις Air France-KLM, Accor και Renault.

Εν τω μεταξύ, στις αγορές χρέους, η διαφορά μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων θα μπορούσε να εκτιναχθεί στις 90 μονάδες βάσης πριν τελικά διευθετηθεί στο εύρος των 60-90 μονάδων βάσης, εάν κέρδιζε η Λεπέν. Εάν επανεκλεγεί ο Μακρόν, τα spread πιθανότατα θα παρέμεναν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα στις 45-50 μονάδες βάσης, σημειώνει η Societe Generale.

«Διακυβεύονται πολλά»

Γενικότερα οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποφασιστική καμπή στη γαλλική πολιτική.

«Μια νίκη για οποιονδήποτε από τους δύο θα οδηγούσε τη Γαλλία σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική, οικονομική, ευρωπαϊκή και γεωπολιτική τροχιά», σημειώνει η ING Economics.

Ενώ μια νίκη του Μακρόν θα οδηγούσε πιθανότατα σε περαιτέρω ενσωμάτωση στην ΕΕ, μια νίκη της Λεπέν θα ήταν «δυσμενής για τη συνοχή της Ευρώπης» σε μια εποχή που αντιμετωπίζει νέα πίεση ελέω Ρωσίας.

«Καθώς η Γαλλία ήταν πάντα μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η εκλογή ενός ευρωσκεπτικιστή Γάλλου προέδρου θα ήταν ένα... απότομο ξύπνημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η Λεπέν ήταν επίσης πιο δύσπιστη για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», σημειώνει. 

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της Λεπέν είναι η απόσυρση της Γαλλίας από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ και η επιδίωξη προσέγγισης με τη Μόσχα, μια σαφής απόκλιση από την ευρύτερη στάση της ΕΕ.

«Αυτό το άλμα στο άγνωστο θα οδηγούσε πιθανώς σε μια δυσμενή αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών και σε μια πολύ αβέβαιη οικονομική τροχιά, που θα επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια», εκτιμά η ING.

Εν τω μεταξύ, οι αντικρουόμενες απόψεις των δύο μονομάχων για την εσωτερική πολιτική θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τις ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με την Berenberg Economics.

«Πολλά διακυβεύονται για τη Γαλλία και την ΕΕ», συμφωνούν οι αναλυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.