ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Ευρωπαίοι... ενδίδουν στον εκβιασμό για πληρωμές σε ρούβλια

13:32 - 27 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Φυσικό αέριο: Ευρωπαίοι... ενδίδουν στον εκβιασμό για πληρωμές σε ρούβλια
Μπορεί η Ευρώπη να δηλώνει ότι δεν θα ενδώσει στις απειλές της Ρωσίας για το φυσικό αέριο, ωστόσο, πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη αρκετές χώρες της ΕΕ που σκοπεύουν να πληρώσουν με ρούβλια για να μη διακοπή η ροή.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας να κόψει τη ροή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Ρωσία, έκανε λόγο για εκβιασμό, τον οποίο η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί.

Υποστήριξε επίσης πως η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την πρόκληση και να απαντήσει δυναμικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Φαίνεται, ωστόσο, πως υπάρχουν χώρες που ανησυχούν και δεν θέλουν να χάσουν την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο και έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν το αίτημα του Πούτιν και να πληρώσουν σε ρούβλια.

Ρωσικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg υποστηρίζουν ότι τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες σε «ρούβλια».

Επίσης, συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στη διαδικασία που ζητά ο Πούτιν.  Μία από αυτές θεωρείται βέβαιο πως είναι η Ουκρανία.

Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Γερμανία και Ιταλία δηλώνουν πως δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να συνεδριάζει εκτάκτως, ώστε να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια. Για την Ελλάδα η επόμενη ημερομηνία πληρωμών είναι η 20η Μαϊου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.