ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε η «κούρσα διαδοχής» του Κλάους Ρέγκλινγκ στον ESM

21:10 - 27 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Ξεκίνησε η «κούρσα διαδοχής» του Κλάους Ρέγκλινγκ στον ESM
Προτάσεις για τον υποψήφιο διάδοχο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ενδέχεται να κάνουν οι κυβερνήσεις του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, ίσως και της Ιταλίας, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών και αξιωματούχων στο Politico.

Ο σημερινός πρόεδρος του ESM αποχωρεί από τη θέση του στις 8 Οκτωβρίου 2022, μετά από δύο 5ετείς θητείες του ως επικεφαλής του ESM. Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός ιδρύθηκε το 2012 με διακυβερνητική συνθήκη.

Η απόφαση για τον διάδοχό του θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 23 Μαΐου και θα επιβεβαιωθεί αργότερα τον Ιούνιο. Το Eurogroup δεν θα προχωρήσει σε επίσημη ψηφοφορία, καθώς σκοπεύει να διορίσει τον επόμενο επικεφαλής του ESM συναινετικά. Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με το Politico, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες προτάσεις από τις χώρες που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο, ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμένια, πρώην υπουργός Οικονομικών, έχει κάνει γνωστό το ενδιαφέρον του για τη θέση, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ο Γκραμένια κατέβαλε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ηγηθεί του Eurogroup το 2020 και παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 2021.

Η Ιταλία ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει έναν υποψήφιο, ανέφεραν αξιωματούχοι. Εάν ένας Ιταλός αναλάμβανε τον ρόλο, θα ήταν μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, δεδομένης της αποστροφής της Ρώμης υπό προηγούμενες κυβερνήσεις να εμπλακεί με το ταμείο, που θεωρείται πολιτικά τοξικό.

Η Πορτογαλία σκέφτεται επίσης να παρουσιάσει τον δικό της υποψήφιο, όπως και η Ολλανδία, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:48 - 27 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.