ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Ακόμη ένα χρόνο τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID

13:59 - 29 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Ακόμη ένα χρόνο τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID
Αρνητική, στην κατάργηση των ψηφιακών πιστοποιητικών για τον COVID, εμφανίζεται, με δύο Εκθέσεις της, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, προτείνοντας, μάλιστα την παράταση ενός έτους για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι, οι ισχύοντες κανόνες λήγουν στις 30 Ιουνίου αλλά, με τις Εκθέσεις τους, οι ευρωβουλευτές θέλουν μια αναθεώρηση μετά από έξι μήνες και την κατάργηση του συστήματος εάν δεν χρειάζεται πλέον.

Για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε, χθες, δύο εκθέσεις για την παράταση του συστήματος Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ (EUDCC), που λήγει στις 30 Ιουνίου - για άλλους 12 μήνες.

Οι εκθέσεις εγκρίθηκαν με 48 υπέρ, 16 κατά και 0 αποχές.

Μαζί με την παράταση της ισχύος του συστήματος EUDCC έως τις 30 Ιουνίου 2023, οι αλλαγές επιτρέπουν επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν πιστοποιητικά δοκιμών με βάση νέους τύπους δοκιμών προσδιορισμού αντιγόνου.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τις προτάσεις για να τονίσουν ότι, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν πρόσθετους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κατόχων EUDCC, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν απαιτούνται περιορισμοί, θα πρέπει να είναι περιορισμένοι και αναλογικοί, με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Ζητούν επίσης από την Κομισιόν να αξιολογήσει εάν το σύστημα EUDCC είναι απαραίτητο και αναλογικό έξι μήνες μετά την παράτασή του.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.