ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NYT: Έρχεται σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ

21:39 - 29 Απρ 2022 | Ειδήσεις
NYT: Έρχεται σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ
Την πιθανότητα να εγκρίνει η ΕΕ σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, έβγαλαν στο φως της δημοσιότητας οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να συμφωνήσουν οι χώρες της ΕΕ σχετικά με το μέτρο και οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο πριν η Κομισιόν παρουσιάσει μια οριστική πρόταση για να την εγκρίνουν οι πρεσβευτές της ΕΕ. Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ που συμμετέχουν στις συζητήσεις, οι πρεσβευτές θα συναντηθούν την Τετάρτη και αναμένεται να δώσουν την τελική τους έγκριση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Το εμπάργκο πετρελαίου θα είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο βήμα στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank.

Εκτός από ένα απίθανο αίτημα της τελευταίας στιγμής από την Ουγγαρία, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα αυτή διαδικασία

Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια ταχύτερα από το πετρέλαιο που μεταφέρεται με αγωγούς. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πιθανό ότι το μπλοκ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, για την οποία δόθηκε προθεσμία τεσσάρων μηνών για να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

Να σημειωθεί ότι η θέση της Γερμανίας ήταν κρίσιμη για την οριστικοποίηση του νέου μέτρου, καθώς η χώρα εισήγαγε περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία κατά τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά ο υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία κατάφερε να μειώσει το ποσοστό αυτό σε μόλις 12% τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας ένα πλήρες εμπάργκο "διαχειρίσιμο".

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, παρέχοντας περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων αναγκών του μπλοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, περίπου το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας. Καθώς το πετρελαϊκό εμπάργκο θα εφαρμόζεται σταδιακά, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μπλοκ θα προσπαθήσει να καλύψει το έλλειμμα αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες πηγές, όπως οι χώρες του Περσικού Κόλπου, η Νιγηρία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Το εμπάργκο, ακόμη και αν αμβλυνθεί από μια περίοδο σταδιακής εφαρμογής που θα διαρκέσει μήνες, είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, αυξάνοντας το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.