ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκέιτς: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία

20:03 - 01 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Γκέιτς: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία
Την ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων, από επιδημιολόγους έως δημιουργούς υπολογιστικών μοντέλων, για τον γρήγορο εντοπισμό των παγκόσμιων απειλών για την υγεία και τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των χωρών, εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του Financial Times, προειδοποιώντας ότι απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις για την αποφυγή μιας νέας πανδημίας

Ο ιδρυτής της Microsoft που το 2015 προειδοποίησε για πρώτη φορά δημοσίως ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για την αναπόφευκτη επόμενη πανδημία, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του Global Epidemic Response and Mobilization θα πρέπει να διοικείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί στη διεθνή ατζέντα, ο Γκέιτς προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να μη χάσουν από τα μάτια τους την κρίση της υγείας. Ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

"Εξακολουθούμε να διατρέχουμε τον κίνδυνο αυτή η πανδημία να δημιουργήσει μια παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και ακόμη πιο θανατηφόρα", είπε. "Δεν είναι πιθανό, δεν θέλω να γίνω η φωνή της καταδίκης και της κατήφειας, αλλά είναι πολύ πάνω από 5% ο κίνδυνος αυτή η πανδημία, δεν έχουμε δει καν τα χειρότερα".

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκέιτς προχωρά σε ανάλογες εκτιμήσεις. Στο παρελθόν έχει τονίσει πολλές φορές την ανάγκη για ενίσχυση της πρόληψης για επόμενη πανδημία, επαναλαμβάνοντας πως με βάση τα τωρινά δεδομένα, δεν θα είμαστε έτοιμη για αυτή. 

Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 κάλεσε τα έθνη να επενδύσουν περισσότερα στα συστήματα υγείας συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας παραγωγής εμβολίων. Τα εμβόλια για τον τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών ανέφερε η έκθεση.

Ο Γκέιτς είχε υποστηρίξει ότι η κατάλληλη ετοιμότητα θα περιελάμβανε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα εμβόλιο σε 100 μέρες και να παράγουμε αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες 100 ημέρες μετά από αυτό.

Πάντως ο ίδιος στους στόχους για το 2022 είχε θέσει ''το να είναι ο κορονοϊός η τελευταία πανδημία''.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.