ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Times: Η Ρωσία ετοιμάζεται να κατακτήσει τη Μολδαβία

18:34 - 02 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Times: Η Ρωσία ετοιμάζεται να κατακτήσει τη Μολδαβία
Έτοιμη ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας, μέσω Μολδαβίας, είναι η Ρωσία σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα The Times.

Μία πηγή που μίλησε στην βρετανική εφημερίδα, είπε ότι υπάρχει «πλήθος ενδείξεων» που δείχνουν μια επίθεση στο εγγύς μέλλον στο πρώην σοβιετικό κράτος, το οποίο διαθέτει σήμερα μόλις 3.250 στρατιώτες.

Μια επιτυχημένη κατάληψη της Μολδαβίας εκτιμάται ως σημαντική και κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα αποκτά έτσι τη δυνατότητα να φέρει στρατεύματα και από τα δυτικά δημιουργώντας έναν κλοιό στην Οδησσό, την τελευταία «δίοδο» ουσιαστικά που έχει το Κίεβο προς την Μαύρη Θάλασσα.

«Πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτεθεί στη Μολδαβία. Η μοίρα της Μολδαβίας είναι πολύ κρίσιμη. Εάν οι Ρώσοι αρχίσουν να παίρνουν τον έλεγχο, θα είμαστε, στρατιωτικά, ευκολότερος στόχος και η απειλή για την Ουκρανία θα είναι υπαρξιακή» ανέφερε χαρακτηριστικά ουκρανική πηγή. Οι Ρώσοι θα ξεκινήσουν τότε να στέλνουν μεγάλες ποσότητες όπλων στη χώρα, προτού κινηθούν προσπαθώντας να την καταστήσουν τμήμα της Ρωσίας, είπε η ίδια πηγή.

Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τρεις στόχους:

- Να τραβήξει μέρος των ουκρανικών δυνάμεων στο νοτιοδυτικό μέτωπο

- Να υπονομεύσει τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της Μολδαβίας

- Να εκφοβίσει τη Δύση, υπό την έννοια ότι η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, περιλαμβανομένων και των Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της αυτόκλητης φιλορωσικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ερρίφθησαν πυρά τη νύχτα «από το έδαφος της Ουκρανίας» εναντίον χωριού στο οποίο βρίσκεται αποθήκη πυρομαχικών των ρωσικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στον μολδαβικό θύλακα.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τα νέα αυτά «περιστατικά», που προστίθενται στις «εκρήξεις» που έχουν καταγγείλει οι αυτονομιστικές αρχές της Υπερδνειστερίας τις τελευταίες ημέρες, συντηρούν την ένταση και συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος που ευνοεί την επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στο φιλορωσικό θύλακα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.