ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: «Όχι» στις πληρωμές με ρούβλια- Γερμανικό «ναι» σε εμπάργκο

20:45 - 02 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
ΕΕ: «Όχι» στις πληρωμές με ρούβλια- Γερμανικό «ναι» σε εμπάργκο
Το μήνυμα ότι οι πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έστειλε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον (φωτο), μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters, η Σίμσον τόνισε ότι η χρήση του προτεινόμενου από τη Μόσχα συστήματος για τις ξένες εταιρείες να πληρώνουν για το φυσικό αέριο, επιτρέποντας στη Ρωσία να μετατρέψει τις πληρωμές τους σε ρούβλια, θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές Αρχές και ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε η επίτροπος Ενέργειας. «Καταστήσαμε ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, δε, ότι τις επόμενες ημέρες η ΕΕ θα δώσει πιο λεπτομερείς κατευθύνσεις αναφορικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εταιρείες ώστε να μην υπάρξει παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία. Το 97% των συμβάσεων με την Gazprom, όπως είπε η επίτροπος, αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια.

«Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα πληρώσουμε σε ρούβλια με τον τρόπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν», είπε η Σίμσον. «Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή (2/5) συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ τέθηκαν επί τάπητος κι άλλα ζητήματα, όπως τα ενεργειακά αποθέματα και οι προμήθειες με στόχο να δοθεί μήνυμα ενότητας προς τη Ρωσία, ότι η ΕΕ κινείται συντεταγμένα και δεν θα διχαστεί από τις κινήσεις της Μόσχας να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Αξίζει επίσης να τονιστεί πως στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα και για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Γερμανία

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων.

Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη - κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές», διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%. Παράλληλα, ανέφερε ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο. Σημείωσε ακόμη ότι «αν ένα εμπάργκο πετρελαίου έρθει και δεν έχουμε αρκετό καιρό να το λύσουμε, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία, αλλά δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:00 - 02 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.