ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed και BoE απαντούν στο δίλημμα «πληθωρισμός ή επιτόκια»

08:04 - 04 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Fed και BoE απαντούν στο δίλημμα «πληθωρισμός ή επιτόκια»
Με το βλέμμα στις ΗΠΑ σε πρώτη φάση και στη Μεγάλη Βρετανία σε δεύτερη βρίσκονται οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των δύο υπερδυνάμεων αναμένεται να προβούν σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Σήμερα (4/5) η Fed πρόκειται να ανακοινώσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- μία νέα πιο δυναμική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, από 0,25% σε 0,75%. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, η πρώτη από το 2018. Έπονται τουλάχιστον άλλες τρεις αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις του 2022.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει επίσης -αρχής γενομένης από τον Ιούνιο- ένα πρόγραμμα μείωσης των διαθέσιμων ομολόγων της (ενεργητικό) κατά 95 δισ. δολάρια ανά μήνα, με τις σημερινές ανακοινώσεις να οριστικοποιούν την έναρξη του προγράμματος, συνολικού ύψους 9 τρισ. δολαρίων.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν η Fed θα διατηρήσει την πολιτική των ήπιων αυξήσεων επιτοκίων. Τουναντίον, οι αγορές έχουν προετοιμαστεί για την εμφάνιση των «γερακιών» (υπέρμαχων της επιθετικής νομισματικής πολιτικής με ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων) και αναρωτιούνται εάν ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει σήμα για ακόμη πιο σκληρή πολιτική.

Εν ολίγοις, ο Πάουελ πρέπει να εξηγήσει πως θα «χαράξει» η Fed μια πιο επιθετική και πιο αποτελεσματική γραμμή προκειμένου να συντρίψει τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να «σκοτώσει» την αμερικανική οικονομία, η οποία ειδικά το τελευταίο διάστημα φαίνεται ευάλωτη σε κραδασμούς.

Μία μέρα μετά (5/5) τη Fed, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England - BoE) αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να «κλειδώνει» στο 1%.

Ενδιαφέρον προκαλεί η πρόβλεψη των οικονομολόγων της Barclays Research, οι οποίοι κάνουν λόγο για «διαίρεση» στην ψηφοφορία της BoE, χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που προκαλεί η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. «Τη ρητορική γύρω από την αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού θα διαδεχθούν οι αναφορές για προσωρινές πληθωριστικές πιέσεις και για κίνδυνο αποσταθεροποίησης με την απότομη αυστηροποίηση της πολιτικής», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Barclays.

Η επιθετική λογική δύο εκ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη θα φέρει, κατά πάσα πιθανότητα, ένα «ντόμινο» εξελίξεων και σε άλλες κεντρικές τράπεζες, με πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων στο «βωμό» της εξάλειψης του υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, οι εξωγενείς παράγοντες που διατηρούν τις τιμές καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα κάνουν επικίνδυνες αυτές τις αυξήσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πέραν των χρηματιστηρίων.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 02:48 - 04 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.