ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ (Fed): Δεν εξετάζεται μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων

22:52 - 04 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Πάουελ (Fed): Δεν εξετάζεται μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων
Μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2000, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως δεν εξετάζεται «ενεργά» μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο μέλλον, της τάξεως των 75 μονάδων βάσης.

«Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή», ξεκαθάρισε ο Πάουελ, σύμφωνα με το Reuters, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed. Υποχωρούν έτσι τα σενάρια των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μεγαλύτερη επιθετικότητα της τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η τράπεζα ανέφερε, πάντως, πως θα συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό για τουλάχιστον τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, εξαπολύοντας την πιο επιθετική πολιτική δράση των τελευταίων δεκαετιών, με στόχο την καταπολέμηση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί. Γι’ αυτό κινούμαστε γρήγορα, για να τον μειώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η «αίσθηση στην επιτροπή ότι επιπλέον αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι».

Οι δηλώσεις του Πάουελ έφεραν ράλι σε ομόλογα και μετοχές, καθώς «διέλυσε» τις εικασίες ότι η Fed «ζυγίζει» ακόμη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, κατά 0,75% όπως προαναφέρθηκε. Αφήνοντας, ωστόσο, ένα «παράθυρο» για μία τέτοια απόφαση, ο Πάουελ είπε ότι η Fed «είναι πιθανό» να αποφασίσει με την πάροδο του χρόνου να μετακινήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που είναι «περιοριστικά». «Εάν απαιτούνται υψηλότερα επιτόκια, τότε δεν θα διστάσουμε να τα δώσουμε», τόνισε.

«Με την κατάλληλη ‘σύσφιξη’ στη νομισματική πολιτική, η επιτροπή αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή», σημείωσε ο τραπεζίτης και επανέλαβε ότι η Fed «αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος του στόχου θα είναι κατάλληλες».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:44 - 04 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.