ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Σχεδόν εξασφαλισμένη η χρεοκοπία της Ρωσίας- Πιθανότητα 87%

13:35 - 07 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Bloomberg: Σχεδόν εξασφαλισμένη η χρεοκοπία της Ρωσίας- Πιθανότητα 87%
Η Ρωσία απέφυγε οριακά μια χρεοκοπία την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι αγορές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα, στις 27 Μαΐου πρέπει να καταβληθούν κουπόνια που ισοδυναμούν με περίπου 100 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τα ομόλογα είναι καθηλωμένα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα πενταετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) τοποθετούν την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας στο 87%. Ποσοστό χαμηλότερο μεν από αυτό του Απριλίου, πλην όμως εξαιρετικά υψηλό.

Ο λόγος, όπως εξηγεί το Bloomberg, είναι η τάση των κυβερνήσεων της Δύσης για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων και πιο εκτεταμένων περιορισμών που κρατούν τους επενδυτές στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται από μελλοντικές πληρωμές ομολόγων.

Όπως αναφέρει η Ελένα Νταλί, ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας συμβούλων EM Conseil, «η Ρωσία αναμένεται να χρεοκοπήσει τελικά. Το 2008-2009 είδαμε πόσο γρήγορα εξαφανίστηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα. Δεν έπονται μόνο οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση χρέους, η Ρωσία πρέπει να χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή και να κάνει εισαγωγές ζωτικής σημασίας».

terfsrgtrefsfrgt

Οι δυσκολίες που συναντά η Ρωσία στην εξυπηρέτηση του χρέους της είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτές είναι κυρώσεις κατά των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και το «πάγωμα» των ξένων συναλλαγματικών αποθεματικών της χώρας.

Η αντίστροφη μέτρηση προς το default ξεκίνησε όταν η JPMorgan Chase μπλόκαρε τις πληρωμές των ομολόγων, εκτελώντας εντολές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ρωσία προσπάθησε να παρακάμψει το πρόβλημα, πληρώνοντας σε ρούβλια, όμως οι οίκοι αξιολόγησης μίλησαν για παραβίαση των όρων των ομολόγων (που συνεπάγεται default), καθώς οι 30 ημέρες της περιόδου χάριτος είχαν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα.

Το επόμενο crash test είναι στις 25 Μαΐου, όταν και λήγει η εξαίρεση την οποία έχουν δώσει οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεών τους, για την πληρωμή ξένων ομολογιούχων. Εάν η εξαίρεση δεν επεκταθεί, η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμα εμπόδιο στην προσπάθειά της να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.