ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική νίκη του Sinn Fein στη Βόρεια Ιρλανδία

17:55 - 07 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ιστορική νίκη του Sinn Fein στη Βόρεια Ιρλανδία
Πέντε χρόνια μετά από τις βουλευτικές εκλογές του 2017, την Πέμπτη, οι Βορειοϊρλανδοί κλήθηκαν ξανά να ψηφίσουν τους 90 βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο Στόρμοντ, το βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο στο Μπέλφαστ.

Η απάντηση τους ήταν ηχηρή, αν ρίξει κάποιος μια γρήγορη ματιά στα σημερινά αποτελέσματα: Ιστορική νίκη του πολιτικού εκφραστή του IRA, δηλαδή του πολιτικού κόμματος Σιν Φέιν (Sinn Fein), πτώση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) σχεδόν κατά 7%, αλλά και άνοδος 4,5% του ουδέτερου και κεντρώου κόμματος Alliance Party, το οποίο καταλαμβάνει την 3η θέση από την 5η που κατείχε το 2017.

Εντός ή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου;

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν την αρχή του τέλος για το Ηνωμένο Βασίλειο; Η απάντηση είναι τόσο περίπλοκη, όσο είναι αυτή τη στιγμή και η κατάσταση στη Β. Ιρλανδία, αναφέρει η Deutsche Welle. Οι εκλογές αυτές είναι οι δεύτερες μετά το δημοψήφισμα του Brexit, αλλά οι πρώτες μετά την πραγματική εφαρμογή του. Τί σημαίνει αυτό; Ότι τώρα η Β. Ιρλανδία αντιμετωπίζει το πρόβλημα του Πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και που ουσιαστικά δημιούργησε τα λεγόμενα «σκληρά» σύνορα μεταξύ της χώρας και των υπολοίπων εθνών του Ην. Βασιλείου.

Αυτό έχει φέρει αρκετές αναταράξεις στο εσωτερικό, καθώς οι Βορειοϊρλανδοί αισθάνονται ότι παραβιάζεται η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 (Good Friday Agreement), που είχε γίνει ώστε να βάλει τέλος στη διαμάχη μεταξύ ενωτικών και αποσχιστών ή αλλιώς προτεσταντών και καθολικών. Η αρχηγός του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ, δήλωσε μόλις την Παρασκευή ότι «το κόμμα έχει πενταετές πλάνο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Για να γίνει όμως η σκέψη της πράξη, θα πρέπει πρώτα να κυβερνήσει…

Ακυβερνησία στη Β. Ιρλανδία

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική κυβερνητική συνεργασία των δυο εκφραστών (καθολικών και προτεσταντών). Άρα, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρό είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει να συνεργάζεται με το δεύτερο. Όμως ο ηγέτης των DUP, Τζέφρεϊ Ντόναλντσον, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί και δεν συμβάλλει στο σχηματισμό κυβέρνησης, μέχρι να λυθεί το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας. Καθώς αποδίδει την ήττα του ξεκάθαρα σε αυτό, απαιτεί είτε την κατάργησή του, είτε την αντικατάστασή του, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες συνεργασίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ,μιλώντας την Παρασκευή πριν τα αποτελέσματα των βουλευτικών επιβεβαιωθούν, υποσχέθηκε ότι θα σκληρύνει την στάση του απέναντι στις Βρυξέλλες καθώς κύριο μέλημά του είναι η σταθερότητα στη χώρα. Είναι όμως γνωστό ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο βρίσκονται σε αδιέξοδο. Και ενώ μέχρι το βράδυ θα έχει τελειώσει η καταμέτρηση, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τρίτο κόμμα στο Στόρμοντ αναδεικνύεται το ουδέτερο κόμμα Alliance Party, αποτυπώνοντας ίσως την κούραση του κόσμου από την ατέρμονη διαμάχη των δυο ισχυρότερων στην Β. Ιρλανδία.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:53 - 07 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.