ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G7: Σταδιακή κατάργηση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου- Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

20:42 - 08 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
G7: Σταδιακή κατάργηση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου- Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ
Όλο και πιο αυστηρές γίνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η G7 δεσμεύτηκε την Κυριακή (8/5) να απαγορεύσει ή να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ αποκάλυψαν νέο κύκλο κυρώσεων, εναντίον αυτή τη φορά στελεχών της Gazprombank και άλλων επιχειρήσεων.

Η κίνηση αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια της Δύσης να ασκήσει πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, περιορίζοντας σημαντικά τους οικονομικούς πόρους του για χρηματοδότηση του πολέμου.

Ο Τζο Μπάιντεν συμμετείχε με τους ηγέτες της G7 σε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή παρουσία Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αντικείμενο τον πόλεμο, την υποστήριξη της Ουκρανίας και πρόσθετα μέτρα κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

«Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε έγκαιρα και τακτικά», ανέφεραν οι ηγέτες της G7 σε κοινή δήλωση. «Θα εργαστούμε μαζί και με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε σταθερό και βιώσιμο παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές», συμπλήρωσαν.

Νέες αμερικανικές κυρώσεις

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν κυρώσεις κατά τριών ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών, απαγόρευσαν στους Αμερικανούς να παρέχουν λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Ρώσους και επέβαλαν περίπου 2.600 περιορισμούς έκδοσης βίζας σε Ρώσους και Λευκορώσους αξιωματούχους.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά των στελεχών της Gazprombank ήταν τα πρώτα που αφορούσαν τον ρωσικό εξαγωγέα φυσικού αερίου, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέφυγαν να λάβουν μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαταραχές προμήθειας του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τον κύριο πελάτη της Ρωσίας.

«Αυτό δεν είναι πλήρες μπλοκ. Δεν δεσμεύουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprombank ούτε απαγορεύουμε οποιεσδήποτε συναλλαγές με την Gazprombank», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Αυτό που σηματοδοτούμε είναι ότι η Gazprombank δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, και έτσι επιβάλλουμε κυρώσεις σε ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων για να δημιουργήσουμε ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος επαίνεσε την ενότητα μεταξύ των δυτικών ηγετών να αντισταθούν στον Ρώσο πρόεδρο, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη από το σπίτι του στο Ντέλαγουερ, όπου περνά το Σαββατοκύριακο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας τη Δευτέρα.

Προσπάθεια... στραγγαλισμού της ρωσικής οικονομίας

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία από την ημέρα εισβολής της, στοχεύοντας τράπεζες, επιχειρήσεις και ιδιώτες σε μια προσπάθεια να πλήξουν ρωσική οικονομία και να περιορίσουν τους πόρους που χρησιμοποιούνται για την προώθηση του πολέμου.

Οκτώ στελέχη της Sberbank, η οποία κατέχει το ένα τρίτο των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, προστέθηκαν στον πιο πρόσφατο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ, όπως και η Moscow Industrial Bank και οι 10 θυγατρικές της.

«Συνολικά, οι σημερινές ενέργειες αποτελούν συνέχεια της συστηματικής και μεθοδικής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα. Και το μήνυμα είναι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για τη ρωσική οικονομία εάν συνεχιστεί η εισβολή του Πούτιν», τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι νέοι περιορισμοί ελέγχου των εξαγωγών είχαν στόχο να υποβαθμίσουν άμεσα την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων σε βιομηχανικούς κινητήρες, μπουλντόζες, προϊόντα ξύλου, κινητήρες και ανεμιστήρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται παράλληλα με πρόσθετους ελέγχους στα χημικά που τροφοδοτούν απευθείας τη ρωσική στρατιωτική προσπάθεια, είπε ο αξιωματούχος.

Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Promtekhnologiya, μια κατασκευάστρια όπλων, τιμωρήθηκε, μαζί με επτά ναυτιλιακές εταιρείες και μια εταιρεία θαλάσσιας ρυμούλκησης. Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες για εξαγωγές ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που υπόκεινται σε κυρώσεις ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, είπε ο Λευκός Οίκος, και περιλαμβάνουν την Joint Stock Company Channel One Russia, τον Television Station Russia-1 και την Joint Stock Company NTV Broadcasting Company.

Ακόμα, θα απαγορευτεί στους Αμερικανούς να παρέχουν υπηρεσίες λογιστικής, εταιρικής σύστασης και συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης σε Ρώσους, αν και η παροχή νομικών υπηρεσιών εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Νωρίτερα, πάντως, η ΕΕ απέτυχε να επικυρώσει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού η Ουγγαρία συνεχίζει να αντιτίθεται στο πλάνο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.