ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Μασάζ» στον Όρμπαν, «ανάσα» στη ναυτιλία

08:29 - 10 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Μασάζ» στον Όρμπαν, «ανάσα» στη ναυτιλία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πέταξε χθες στην Ουγγαρία για να προσπαθήσει να πείσει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να συναινέσει στην απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ΕΕ είχε προηγουμένως προτείνει στην κυβέρνηση της Βουδαπέστης μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις, ωστόσο,ο Όρμπαν δεν το αποδέχθηκε.

Θεωρεί πως δεν του φτάνει ο χρόνος για να διασφαλίσει η Ουγγαρία την ενεργειακή της επάρκεια, χωρίς το πετρέλαιο της Ρωσίας. Στην ΕΕ είναι εκνευρισμένοι, καθώς θεωρούν πως ο Όρμπαν απλώς προσπαθεί να αποφύγει το εμπάργκο.

Οι υπόλοιποι διαφωνούντες, πάντως, έχουν δεχθεί την απόφαση της ΕΕ και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία.

Οι χθεσινές συνομιλίες Όρμπαν - Φον ντερ Λάιεν «σημείωσαν κάποια πρόοδο», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αν και προειδοποίησε ότι «χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν» για να αλλάξει η χώρα τη θέση της.

Αξίζει να σημειώσουμε και μία σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ αποδέχθηκε να αποδυναμώσει το πακέτο κυρώσεων και να μην επιβάλλει τελικά εμπάργκο της μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Διατηρεί, ωστόσο, το σχέδιο για την απαγόρευση της ασφάλισης αυτών των αποστολών. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.