ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σολτς- Μακρόν: Η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη

08:56 - 10 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Σολτς- Μακρόν: Η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη
Με τον καγκελάριο Σολτς συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της Ουκρανίας.

Δεν ήταν άλλη μια γαλλογερμανική επίδειξη φιλίας και συνεργασίας, όπως άλλωστε συνηθίζουν παραδοσιακά οι δύο χώρες με αφορμή την εκλογή των νέων ηγετών τους.

Η DW επισημαίνει πως το πρώτο ταξίδι του Εμμανουέλ Μακρόν, που μόλις πριν από δύο μέρες ορκίστηκε ξανά πρόεδρος της Γαλλίας έγινε συνειδητά την Ημέρα της Ευρώπης. Οι καθιερωμένες εθιμοτυπικές τιμές στην καγκελαρία θύμιζαν εν πρώτοις παλιές εποχές. Τίποτα όμως τη φετινή 9η Μαΐου δεν είναι το ίδιο με πριν.

«Ζούμε ένα τέλος εποχής» ανέφερε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «ο πόλεμος στην Ουκρανία δοκιμάζει τα όρια της Ευρώπης». Ένας πόλεμος που αναγκάζει τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τη χώρα που δέχεται ρωσική επίθεση «ηθικά, οικονομικά και στρατιωτικά». Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια νέα χάραξη των συνόρων με τη βία. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες, θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες».

«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» τόνισε ο Όλαφ Σολτς. Αυτό αποδεικνύει η προσπάθεια της Ουκρανίας για μια ευρωπαϊκή πορεία. Στο σημείο αυτό έστειλε συγχρόνως κι ένα μήνυμα προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζοντας την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας ότι εμπόδια του παρελθόντος - τα οποία σημειωτέον είχε θέσει η Γαλλία - θα ξεπεραστούν. Έμφαση στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων έδωσε πάντως και ο πρόεδρος Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:58 - 10 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.