ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ύφεση 45% το βασικό σενάριο για την ουκρανική οικονομία

14:37 - 11 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ύφεση 45% το βασικό σενάριο για την ουκρανική οικονομία
Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 45% φέτος, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Serhiy Marchenko, τονίζοντας ότι το Κίεβο δεσμεύεται στην πλήρη εξυπηρέτηση του χρέους του.

Οι προβλέψεις της Ουκρανίας είναι χειρότερες από εκείνες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που περιμένουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 30-35% λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα και αυτό το τίμημα δεν μπορεί να εκτιμηθεί», τόνισε ο Marchenko, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην ετήσια συνεδρίαση της EBRD στο Μαρόκο. «Αυτό που μπορεί να εκτιμηθεί είναι η πρόβλεψη για την πτώση του ΑΕΠ, είμαστε γύρω στο 45% φέτος», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ουκρανία εξακολουθεί να εξυπηρετεί το χρέος της προς ξένους ομολογιούχους. Η χώρα θα πρέπει να πληρώσει 1 δισ. δολάρια  σε δολαριακό ομόλογο την 1η Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό 5 δισ. δολαρίων τον μήνα, λόγω του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Marchenko, η Ουκρανία πρέπει να βρει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για να κλείσει αυτό το κενό, γιατί η χώρα μπορεί να καλύψει μόνο το 62% των αναγκών του πρωτογενούς προϋπολογισμού, χωρίς να συνυπολογίζει τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Έχουμε ήδη αντλήσει πάνω από 2,2 δισ. δολάρια σε πολεμικά ομόλογα. Τα στρατιωτικά ομόλογα είναι μια σημαντική επένδυση για να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός σε καιρό πολέμου», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 11 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.