ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Πρώτη επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά από 8 μήνες

14:51 - 11 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Πρώτη επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά από 8 μήνες
«Ανάσα» για την αμερικανική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «κατέβασε ταχύτητα» τον περασμένο Απρίλιο για πρώτη φορά μετά από τον Αύγουστο του 2021. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,3% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μια ήπια μείωση σε σύγκριση με το 8,5% του Μαρτίου, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο σε βάθος 40 ετών.

Χωρίς να υπολογίζονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,2% την ίδια περίοδο. Μόνο για τον Απρίλιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3%, προσαρμοσμένες στις εποχιακές διακυμάνσεις, λιγότερο από το «άλμα» 1,2% που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο. Χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6% περισσότερο από την άνοδο 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το CNN, τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πλέον παρελθόν, όπως ήλπιζαν οι οικονομολόγοι, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα κρατήσουν υψηλές τις τιμές το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Εν τω μεταξύ, τα νέα lockdown στην Κίνα, που σχετίζονται με την Covid, απειλούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο κατά πόσο μπορεί να επιβραδυνθεί ο ρυθμός του πληθωρισμού μέχρι να επιλυθούν τα προαναφερθέντα ζητήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 11 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.