ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μπάιντεν ζήτησε «πράσινο φως» στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16

17:29 - 11 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ο Μπάιντεν ζήτησε «πράσινο φως» στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, ανταποκρινόμενη έτσι στο σχετικό αίτημα της Άγκυρας, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η προτεινόμενη πώληση όπλων, η οποία στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της ως μεσολαβητής των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό ως τρόπο αποκατάστασης των φθαρμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον και νέα όπλα.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά για τα F-16 της Τουρκίας, που αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά τζετ της χώρας.

Η πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος. Η κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα μέσω άτυπης κοινοποίησης στους επικεφαλής του Κογκρέσου. Αν οι ηγέτες του Κογκρέσου εγκρίνουν την πώληση, η κυβέρνηση πρέπει βάσει νόμου να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές προτάσεις μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπός του. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.