ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: Δεν ξανανοίγει στρόφιγγες φυσικού αερίου μέχρι ν’αποκτήσει πλήρη έλεγχο

16:37 - 12 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ουκρανία: Δεν ξανανοίγει στρόφιγγες φυσικού αερίου μέχρι ν’αποκτήσει πλήρη έλεγχο
Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει ξανά τη διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου Sokhranovka από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έως ότου το Κίεβο αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών της, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη (12/5) ο επικεφαλής της εταιρείας εκμετάλλευσης GTSOU.

Η εταιρεία κήρυξε την Τρίτη ανωτέρα βία, επικαλούμενη κλοπή φυσικού αερίου από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και διέκοψε τις ροές μέσω Sokhranovka, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός διασχίζει την περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

«Δεν θα ανοίξουμε μέχρι να έχουμε τον πλήρη έλεγχο του δικτύου», δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Σεργκέι Μακόγκον.

Είπε ακόμα ότι η ρωσική κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές είχαν αρχίσει να κλέβουν φυσικό αέριο από την Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι η Gazprom γνώριζε ότι (οι αυτονομιστές) είχαν αρχίσει να μας κλέβουν αέριο», είπε.

Επεσήμανε ότι η Gazprom θα μπορούσε ακόμα να παραδώσει όλους τους όγκους της με προορισμό την Ευρώπη χρησιμοποιώντας τη διαμετακομιστική διαδρομή Sudzha, η οποία παραμένει ανοιχτή.

Από την πλευρά της, η Gazprom ισχυρίστηκε χθες ότι δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να επαναδρομολογήσει όλη την προμήθεια της μέσω Sudzha, έναν ισχυρισμό που το Κίεβο χαρακτηρίζει αναληθή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.