ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «τιμόνι» της Fed για δεύτερη 4ετία ο Τζερόμ Πάουελ

22:35 - 12 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Στο «τιμόνι» της Fed για δεύτερη 4ετία ο Τζερόμ Πάουελ
Επισημοποιήθηκε σήμερα (12/5) η δεύτερη θητεία του Τζερόμ Πάουελ στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την υποψηφιότητα του Πάουελ με 80 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά, ανοίγοντάς του τον δρόμο για να συνεχίσει να ηγείται της τράπεζας η οποία αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Σημειώνεται ότι η νέα θητεία του Πάουελ λήγει τον Φεβρουάριο του 2026.

Ο Πάουελ, ο οποίος προτάθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συγκέντρωσε δικομματική υποστήριξη στη διχασμένη Γερουσία. Οι περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν κατά ήταν Ρεπουμπλικάνοι, αν και λίγοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων των Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, προσχώρησαν μαζί τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μενέντεζ είπε ότι ο Πάουελ δεν είχε κάνει αρκετά για να προωθήσει την ποικιλομορφία στην ηγεσία της Fed, ενώ η Γουόρεν τόνισε ότι ο Πάουελ δεν είχε τηρήσει τις τραπεζικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, η τελική ετυμηγορία ήταν στάθηκε στον εύστοχο χειρισμό της πανδημικής κρίσης και της σύντομης αλλά ιστορικά βαθιάς ύφεσης του 2020, που σηματοδότησε την πρώτη του θητεία.

Είναι επίσης μια εντολή για να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν πρόεδρος της Fed ήταν ο Πολ Βόλκερ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.