ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Ερντογάν ετοιμάζει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

14:31 - 13 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
O Ερντογάν ετοιμάζει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως εμφανιστεί "σκεπτικός" απέναντι στα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται τελικά από τον ίδιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του την Παρασκευή (13/5) τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης. Επικαλέστηκε μάλιστα και την Ελλάδα για να εξηγήσει τη στάση του.

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε:

«Προηγούμενες διοικήσεις στο ΝΑΤΟ έκαναν λάθη, όπως για παράδειγμα με την περίπτωση της Ελλάδας. Και γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα νέο λάθος».

Για να δικαιολογήσει τη στάση του ο Ερντογάν τόνισε επίσης πως «Οι σκανδιναβικές χώρες λειτουργούν σαν 'ξενώνες' για τρομοκρατικές οργανώσεις».

 Ο Ερντογάν αντέδρασε και για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».
 
Αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν είναι πιθανό να μην επιμείνει στο βέτο, ωστόσο, θέλει να αποκομίσει οφέλη από τη στάση του. Ενδεχομένως, δηλαδή να ζητήσει αντάλλαγματα για να ενδώσει.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.