ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φινλανδία: Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Πούτιν για ένταξη στο ΝΑΤΟ

15:15 - 14 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Φινλανδία: Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Πούτιν για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστε επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σάββατο (14/5) με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημερώνοντάς τον επίσημα για τις προθέσεις της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον Πούτιν. Η συζήτηση ήταν ξεκάθαρη και ευθεία και διεξήχθη χωρίς επιθετικότητα» έγραψε στο Twitter ο Φινλανδός πρόεδρος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η φινλανδική προεδρία αναφέρεται ότι ο Νιινίστε μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 να αποτρέψει την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν αλλάξει ριζικά το περιβάλλον ασφαλείας στην Φινλανδία. Ανακοίνωσε επίσης στον Πούτιν ότι η Φινλανδία αποφάσισε να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημείωσε παράλληλα ότι είχε πει στον πρόεδρο Πούτιν ήδη από την πρώτη τους συνάντηση, το 2012, ότι κάθε ανεξάρτητο έθνος έχει στόχο να μεγιστοποιήσει την ασφάλειά του.

«Αυτό συμβαίνει και τώρα» αναφέρει η ανακοίνωση της Φινλανδίας και προσθέτει: «Με την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Δεν απομακρύνεται από κανέναν άλλον. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να φροντίσει τα πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν από το γεγονός ότι είναι γείτονας της Ρωσίας με σωστό τρόπο».

Επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ειρήνη.

Πούτιν: Λάθος η εγκατάλειψη της ουδετερότητας

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RIA, ο Πούτιν είπε στον Νιινίστε ότι «η εγκατάλειψη της ουδετερότητας θα ήταν λάθος».

Ακόμα του μετέφερε ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της θα ήταν αρνητική για τις διμερείς σχέσεις.

Νωρίτερα, η Ρωσία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, ως αντίποινα για τις κινήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.