ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάβει... φωτιές ο Τσαβούσογλου: Απαράδεκτο σύμμαχοι να στηρίζουν το PKK

21:25 - 14 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ανάβει... φωτιές ο Τσαβούσογλου: Απαράδεκτο σύμμαχοι να στηρίζουν το PKK
Μέσα σε τεταμένο κλίμα συναντώνται άτυπα οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, με την Τουρκία να εκφράζει ξεκάθαρα τις επιφυλάξεις της για ένταξη των Φινλανδίας και Σουηδίας, δια στόματος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», από τη στιγμή που, σύμφωνα με την Τουρκία, οι δύο χώρες «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση», όπως είπε.

«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», σημείωσε αρχικά.

Και συνέχισε: «Αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας - ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας.

Επομένως, είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».

«Ο τουρκικός λαός μας ζητά να εμποδίσουμε την ένταξη»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Όπως είπε, μάλιστα, «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη».

Πάντως, επεσήμανε ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είχε πει ότι δεν κλείνουν την πόρτα ένταξης στους Φινλανδούς, αλλά θέλουν διαπραγματεύσεις. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Διμερή συνάντηση με τον Τσαβούσογλου θα έχει η ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Η απάντηση της Σουηδίας δεν άργησε, καθώς η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, δήλωσε σήμερα ότι αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις κατηγορίες της Άγκυρας για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων από τη χώρα της.

Μιλώντας στον σουηδικό τηλεοπτικό σταθμό SVT, η ΥΠΕΞ της Σουηδίας δήλωσε ότι «έχουμε μια πολύ καλή και εποικοδομητική σχέση» και πρόσθεσε ότι «έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και δεν έχουμε ακούσει ποτέ για προβλήματα σε περίπτωση αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε: «Αλλά τώρα, υπάρχουν νεότερες ενδείξεις από τον πρόεδρο Ερντογάν. Επομένως, θα προσπαθήσω να φτάσω στην ουσία του περί τίνος πρόκειται και να δούμε να υπάρχουν τυχόν παρεξηγήσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:00 - 15 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.