ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Φινλανδία ζήτησε κι επίσημα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

13:38 - 15 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Η Φινλανδία ζήτησε κι επίσημα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Είναι πλέον επίσημο. Η Φινλανδία εξέφρασε την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με την υποβολή του σχετικού αιτήματος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν σήμερα (15/5) σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

«Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανέφεραν.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Μετά ακολουθεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως 18 μήνες, αλλά σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του 2022

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε ότι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα βασίζεται σε μια ισχυρή εντολή. «Στη Φινλανδία έχουμε ακόμη μπροστά μας την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Με αυτή την ιστορική απόφαση η Φινλανδία εγκαταλείπει την μακροχρόνια δέσμευσή της για ουδέτερο καθεστώς.

Καμία ένδειξη ότι υπάρχουν προβλήματα

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν εμπόδια για την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ.

«Δεν είχαμε καμία ένδειξη στο ΝΑΤΟ ότι θα υπήρχαν προβλήματα για την ένταξη της Φινλανδίας ή της Σουηδίας», είπε η Σάνα Μάριν. «Είμαστε ήδη αλληλένδετοι και στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Είδαμε κάποιες δηλώσεις ότι υπάρχουν ακόμα κάποια ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τις χώρες με πολύ ήρεμο τρόπο και να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μπορεί να υπάρχουν», συνέχισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:45 - 15 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.