ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Χαλαρώνει» τις αντιστάσεις της η Τουρκία

15:29 - 15 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Χαλαρώνει» τις αντιστάσεις της η Τουρκία
Αλλάζει ως ένα βαθμό η στάση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε τις εν λόγω σκανδιναβικές χώρες ότι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι εφαρμόζουν εμπάργκο οπλικών συστημάτων κατά της Τουρκίας.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να διακόψουν την υποστήριξη των κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων, να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών προς την Άγκυρα», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις των δύο κρατών πρέπει να ανακουφίσουν τις θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας.

«Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, όμως είμαστε υπέρ του ανοιχτού ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά. «Ξεκαθαρίσαμε τις απόψεις μας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας και γιατί είμαστε εναντίον. Δεν τασσόμαστε κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, αλλά πιστεύουμε ότι χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν θα πρέπει να γίνονται σύμμαχοι», διευκρίνισε.

Σημειώνεται ότι κατά το χθεσινό (14/5) άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Μπερδεμένος από τις δηλώσεις Ερντογάν ο Φινλανδός πρόεδρος

«Μπερδεμένος» από τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα καταθέσει επίσημο αίτημα για να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο μπερδεμένος, γιατί είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν πριν από περίπου ένα μήνα. Και μάλιστα, μου είπε ο ίδιος, πριν να έχω τη δυνατότητα να το κάνω εγώ, ότι "υποβάλλετε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα την αξιολογήσουμε ευνοϊκά"», τόνισε ο Νιινίστο.

«Τον ευχαρίστησα και χάρηκε πολύ που το έκανα. Οπότε, πρέπει να καταλάβετε ότι είμαι λίγο μπερδεμένος. Αυτό που ακούσαμε πριν δύο ημέρες ήταν διαφορετικό, ενώ χθες ξανακούσαμε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στην ένταξή μας, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στο «Όχι» ή στην ας πούμε αρνητική της στάση», υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση. Είμαι έτοιμος να έχω μια νέα συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για τα προβλήματα που έθεσε», σχολίασε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 15 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.