ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν: Η Ελλάδα θυμάται ότι η απάντηση στους δικτάτορες είναι «όχι»

00:49 - 17 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Μπάιντεν: Η Ελλάδα θυμάται ότι η απάντηση στους δικτάτορες είναι «όχι»
Σημαντικό εταίρο στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι λαοί μας εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος. Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τα δημοκρατικά μας αισθήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι ΗΠΑ αποτίνουν φόρο τιμής στην Ελλάδα για την ιδέα της δημοκρατίας. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς δημοκρατίας, ατυχώς έχουμε συζητήσει αμφότεροι, συμπεριλαμβανομένης και της συνόδου, πέρυσι ότι η δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω και κινδυνεύει τώρα περισσότερο από ποτέ. Ο ελληνικός λαός, και ο αμερικανικός, γνωρίζουν ότι η δημοκρατία απαιτεί θυσίες. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”. Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ακόμη ο Μπάιντεν.

{https://twitter.com/POTUS/status/1526311131828060163}

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή για να υποστηρίξουν το λαό της Ουκρανίας. Για να λογοδοτήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σας ευχαριστώ, κ. Μητσοτάκη που μιλήσατε άμεσα κατά του πολέμου. Μαζί καταδεικνύουμε την ισχύ των δημοκρατιών, λέμε όχι στην τυραννία. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα κυριαρχήσουν έναντι των δημοκρατιών», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε: «Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη από την εθνική παλιγγενεσία. Είναι μία ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι σήμερα η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση διατρανώνονται. Το επικίνδυνο κομμάτι είναι ότι αρέσει ο ένας στον άλλο. Συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία».

Τελευταία τροποποίηση στις 01:03 - 17 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.