ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νερό στο κρασί της ΕΕ για ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

08:17 - 17 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Νερό στο κρασί της ΕΕ για ρωσικό πετρέλαιο και αέριο
Η ΕΕ αποφάσισε να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις της σχετικά με τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη σύνδεσή τους με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει εναντίον της Μόσχας.

Αν και αρχικά υπήρχε πρόθεση να μην ενδώσει στο αίτημα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια, η στάση τελικά αλλάζει, καθώς κρίθηκε πως προέχει να διατηρήσουν όλα τα κράτη-μέλη τη ροή του ρωσικού αερίου και να μη βρεθούν με ενεργειακές ελλείψεις.

Η ΕΕ βρήκε έναν τρόπο να επιτρέψει τις πληρωμές σε ρούβλια, χωρίς να τις επιτρέπει!

Η ΕΕ επιμένει πως το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που απαιτούσε πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβίαζε τις κυρώσεις, αλλά παράλληλα επιτρέπει στις εταιρείες να συνεχίσουν να αγοράζουν το καύσιμο, ακόμη κι αν το σκληρό τους νόμισμά μετατραπεί αργότερα σε ρούβλια.

Η κίνηση κάνει το Βερολίνο και τη Ρώμη να αναστενάζουν με ανακούφιση και ο ιταλικός γίγαντας φυσικού αερίου Eni σπεύδει να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank.

Ωστόσο, καθώς και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχει καθυστερήσει λόγω της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, η πιο ήπια στάση για το φυσικό αέριο δείχνει ότι η θέληση της Ευρώπης να ανακόψει τις ταμειακές ροές του Κρεμλίνου μάλλον δεν εξελίσσεται όπως αρχικά σχεδίαζε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.