ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά δάνειο €9 δισ. για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας Κύριο

20:31 - 18 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Τον πρόσθετο δανεισμό 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2022, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των βασικών υπηρεσιών της χώρας. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία του «Rebuild Ukraine» Facility, μέσου διευκόλυνσης επιχορηγήσεων και δανείων, στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα χρήματα θα δανείζεται η Κομισιόν από την αγορά με εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ βάσει του μακροοικονομικού προγράμματος βοήθειάς της προκειμένου οι βασικές υπηρεσίες στην Ουκρανία να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισ. δολάρια το μήνα για βασικές λειτουργίες και η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7 (Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδά) να συμμετάσχουν. Η G7 θα συζητήσει το θέμα σε συνάντηση στη Βόννη την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βραχυπρόθεσμα οικονομική στήριξη στην Ουκρανία για να καλύψει τις ανάγκες της και να διατηρήσει τη λειτουργία των βασικών υπηρεσιών», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες ανοικοδόμησης για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα συμβαδίζουν με μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας», είπε.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1526881863226228737}

Η ΕΕ έχει ήδη δώσει 4,1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας.

Η πρόκληση της ανοικοδόμησης

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο θα είναι μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, την οποία ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν μεταξύ 1 και 2 τρις ευρώ, αν και καμία εκτίμηση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός μέσου διευκόλυνσης, «RebuildUkraine» Facility, μέσω ενός μείγματος επιχορηγήσεων και δανείων που θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το πλάνο θα βασιστεί στην εμπειρία της ΕΕ από τη δική της επιχείρηση ανάκαμψης μετά τον COVID-19, αλλά θα προσαρμοστεί στις «πρωτοφανείς προκλήσεις» της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

«Το ίδιο το μέσο διευκόλυνσης θα έχει μια κυβερνητική δομή διασφαλίζοντας την πλήρη ιδιοκτησία του από την Ουκρανία», ανέφερε η Κομισιόν.


«Δεδομένης της κλίμακας των δανείων που είναι πιθανό να απαιτηθούν, οι επιλογές περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τα δάνεια για λογαριασμό της ΕΕ ή με εθνικές εγγυήσεις των κρατών μελών», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη θα λάβει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα επειδή ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, εναντιώνονται σε νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 18 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.