ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπολείμματα φαρμακευτικών προϊόντων «μολύνουν» τα ποτάμια στην ΕΕ!

13:44 - 19 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Υπολείμματα φαρμακευτικών προϊόντων «μολύνουν» τα ποτάμια στην ΕΕ!
Σε μία απίστευτη παραδοχή προέβη, σε χθεσινή του απάντηση προς την Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Aurélia Beigneux, ο Επίτροπος Sinkevičius.

Απαντώντας ευθαρσώς στην Γαλλίδα ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος παραδέχεται ότι, τα φαρμακευτικά προϊόντα δημιουργούν πράγματι προβλήματα σε ποταμούς σε ολόκληρη την ΕΕ και ότι, η Στρατηγική της Κομισιόν για το πρόβλημα υλοποιούνται, επί του παρόντος, για τη μείωση της παρουσίας φαρμακευτικών υπολειμμάτων στους ποταμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, στην σχετική της ερώτηση η Γαλλίδα ευρωβουλευτής είχει επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

-Σύμφωνα με νέες μελέτες, για τη ρύπανση των υδάτων που προκαλείται από υπολείμματα φαρμακευτικών προϊόντων, όλοι οι ποταμοί που αναλύθηκαν είχαν κάποιο επίπεδο αυτών των υπολειμμάτων.

-Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι όλοι οι ποταμοί που αναλύθηκαν είχαν κάποιο επίπεδο αυτών των υπολειμμάτων.

Μελετήθηκαν 258 ποτάμια σε όλες τις μεγάλες ηπείρους και ο πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα από όλα είναι το εξής: το 19% των περιοχών που μελετήθηκαν παγκοσμίως «είχαν συγκεντρώσεις τουλάχιστον ενός αντιμικροβιακού φαρμάκου πάνω από τα ασφαλή επίπεδα», μερικές φορές έως και 300 φορές υψηλότερες από αυτά τα επίπεδα

Το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα από όλα είναι το εξής: το 19% των περιοχών που μελετήθηκαν παγκοσμίως «είχαν συγκεντρώσεις τουλάχιστον ενός αντιμικροβιακού φαρμάκου πάνω από τα ασφαλή επίπεδα», μερικές φορές έως και 300 φορές υψηλότερες από αυτά τα επίπεδα.

-Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων φιλτράρουν μόνον τα υπολείμματα αζώτου και φωσφόρου, αλλά όχι τα υπολείμματα φαρμακευτικών προϊόντων στα ύδατα των ποταμών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.