ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Στόλτενμπεργκ προσεγγίζει τον Ερντογάν για να άρει το βέτο

17:36 - 20 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ο Στόλτενμπεργκ προσεγγίζει τον Ερντογάν για να άρει το βέτο
Μία προσπάθεια να μεταπείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να μη βάλει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα κάνει αύριο, 21 Μαΐου, ο γενικός γραμματέας της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

 Ο Στόλτενμπεργκ θα έχει, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε σχετικά ο Ερντογάν.

Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε πως δεν θα εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία με το αιτιολογικό πως εκείνες δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.