ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς «λευκό καπνό» η συνομιλία Στόλτενμπεργκ- Ερντογάν

18:44 - 21 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Χωρίς «λευκό καπνό» η συνομιλία Στόλτενμπεργκ- Ερντογάν
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησε το Σάββατο (21/5) με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Ως γνωστόν, η Τουρκία εναντιώνεται στη συγκεκριμένη εξέλιξη και ο Στόλτενμπεργκ προσέγγισε τον Ερντογάν για να δει τις προθέσεις του.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ένα tweet που δείχνει πως ο Ερντογάν επέμεινε στη θέση του πως δεν θα εγκρίνει την είσοδο των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ, με τη δικαιολογία πως Σουηδία και Φινλανδία καλύπτουν οργανώσεις όπως το PKK, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Άγκυρα δεν θα δει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκτός και εάν οι δύο αυτές χώρες δείξουν σαφώς ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν φέρεται ωστόσο να είπε παράλληλα ότι στηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Βέβαια, το Politico σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα πει τελικά ναι, αλλά με την απειλή του βέτο, απλώς παζαρεύει καλύτερη τιμή για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:47 - 21 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.