ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ειρηνευτικό σχέδιο Ντράγκι, ως... αχτίδα φωτός στην Ουκρανία

09:21 - 24 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Το ειρηνευτικό σχέδιο Ντράγκι, ως... αχτίδα φωτός στην Ουκρανία
Η ιταλική πρόταση εκεχειρίας δημιουργεί προσδοκίες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Με πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, απέστειλε στο Kρεμλίνο ένα ειρηνευτικό σχέδιο με τέσσερα στάδια, για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Επιβεβαιώνοντας την εξέλιξη αυτή ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο σημείωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα όταν αναλύσει τις προτάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο.

Η ιταλική πρόταση προβλέπει μία συμφωνία τεσσάρων σταδίων, που ξεκινά από την άμεση κατάπαυση του πυρός, ένα καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας με παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει την αυτονομία του Ντονμπάς και της Κριμαίας, χωρίς όμως αλλαγή συνόρων.

Επιβεβαιώνοντας την εξέλιξη αυτή ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο σημείωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα όταν αναλύσει τις προτάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο. Η ιταλική πρόταση προβλέπει μία συμφωνία τεσσάρων σταδίων, που ξεκινά από την άμεση κατάπαυση του πυρός, ένα καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας με παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει την αυτονομία του Ντονμπάς και της Κριμαίας, χωρίς όμως αλλαγή συνόρων.

Άλλλωστε, ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα και μόνο θέμα: Τον τερματισμό του πολέμου.

Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν πως βρισκόμαστε κοντά σε εκεχειρία, ωστόσο, το ιταλικό σχέδιο φαίνεται να κινητοποιεί εκ νέου, μετά από αρκετό καιρό, τις διπλωματικές αντιπροσωπείες, Ρωσίας και Ουκρανίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.