ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητά η ρωσική ελίτ τον διάδοχο του Πούτιν;

18:33 - 24 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Αναζητά η ρωσική ελίτ τον διάδοχο του Πούτιν;
Ένα από τα πολλά σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στη Ρωσία δημοσιεύει η ρωσόφωνη, ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Meduza.

Όπως σημειώνει το ρωσόφωνο μέσο που εδρεύει στη Λετονία, υπάρχει δυσαρέσκεια στην ελίτ της Ρωσίας από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και γίνονται συζητήσεις για αντικατάσταση του Πούτιν.

«Ο πρόεδρος τα έκανε θάλασσα, αλλά όλα μπορούν να διορθωθούν, να φθάσουμε με κάποιον τρόπο σε συμφωνία» [με τη Δύση και την Ουκρανία], δήλωσε στο Meduza μία πηγή.

Επικαλούμενο αρκετές πηγές κοντά στη ρωσική προεδρία, το ανεξάρτητο μέσο μεταδίδει ότι αξιωματούχοι έχουν αγανακτήσει με τον Πούτιν προσωπικά. Ορισμένοι μάλιστα από τους συμμάχους του Ρώσου προέδρου εντός των τειχών του Κρεμλίνου φέρονται να πέταξαν την ιδέα να τον διαδεχθεί ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ή ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ως πιθανός υποψήφιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Κιριένκο.

«Το θέμα δεν είναι ότι θέλουν να ετοιμάσουν μια συνωμοσία και να ανατρέψουν τον Πούτιν αυτή τη στιγμή. Αλλά υπάρχει μια κατανόηση, ή μια επιθυμία στο ορατό μέλλον να μην κυβερνά [ο Ρώσος πρόεδρος] τη χώρα», φέρεται να δήλωσε μια πηγή στο Meduza, το ρεπορτάζ της οποίας αναπαράγουν δυτικά ΜΜΕ.

«Δεν υπάρχουν πιθανώς [μέλη της ελίτ] που να είναι ικανοποιημένα με τον Πούτιν. [Η επιχειρηματική κοινότητα] και πολλά μέλη της κυβέρνησης είναι δυσαρεστημένα που ο πρόεδρος ξεκίνησε τον πόλεμο χωρίς να σκεφτεί την έκταση των κυρώσεων -είναι αδύνατο να ζήσει κανείς με τέτοιες κυρώσεις», είπε πηγή στο ρωσόφωνο ανεξάρτητο μέσο.

«Τα προβλήματα είναι ήδη εμφανή και στο μέσο του καλοκαιριού θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή από όλες τις κατευθύνσεις: τις μεταφορές, τα φάρμακα, ακόμη και τη γεωργία. Ουδείς περίμενε τέτοια έκταση [των επιπτώσεων]», τόνισε άλλη πηγή.

Τη δυσαρέσκεια αυτή λέγεται ότι συμμερίζονται τόσο άτομα του περιβάλλοντος του Πούτιν που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και έχουν δυσαρεστηθεί με τις καθυστερήσεις τα μέτωπα, όσο και εκείνοι που θα προτιμούσαν μια έξοδο απ’ την κρίση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.