ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση στην ΕΕ: Πολεμικά πλοία στην Ουκρανία για εισαγωγές τροφίμων!

08:24 - 25 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Πρόταση στην ΕΕ: Πολεμικά πλοία στην Ουκρανία για εισαγωγές τροφίμων!
Καθώς ο πολεμος... χρονίζει, οι ηγέτες της ΕΕ αναζητούν λύσεις για ένα ολοένα πιο πιεστικό ζήτημα: τις κλιμακούμενες προκλήσεις των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.

«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως» για να αποτρέψουμε μια επισιτιστική κρίση, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία στο Word Economic Forum στο Νταβός χθες, επισημαίνοντας πώς η Ρωσία μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια και βομβαρδίζει τις αποθήκες συγκομιδής.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «χρησιμοποιεί την πείνα και τα σιτηρά για να ασκήσει εξουσία», τονώνοντας τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς ενώ η Ρωσία συσσωρεύει «τις δικές της εξαγωγές τροφίμων ως μια μορφή εκβιασμού», είπε.

Ενώ η επικεφαλής της Κομισιόν προτείνει τη χρήση των λιμένων της ΕΕ για την αποστολή των σιτηρών, άλλοι ηγέτες έχουν πιο άμεσες προτάσεις. Ο Πρόεδρος της Εσθονίας Alar Karis δήλωσε ότι έχει μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη η πρόταση για την αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για τη συνοδεία φορτηγών που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά.

Το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Καθώς το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχει κολλήσει, η Ευρώπη βάζει άλλες προτεραιότητες. Να προλάβει την επισιτιστική κρίση, αλλά και να "τρέξει" όσο πιο γρήγορα το σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.