ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι όροι της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

20:56 - 25 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Οι όροι της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Στις απαιτήσεις της Άγκυρας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σήμερα (25/5) ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Καλίν υπογράμμισε πως η Τουρκία ζητά από Σουηδία και Φινλανδία την έκδοση «τρομοκρατών» για πάνω από 10 χρόνια.

«Η Τουρκία λέει στη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι το PKK, το YPG και το PYD είναι όλες οι ίδιες τρομοκρατικές ομάδες, ενώ και η FETO (Γκιουλέν) είναι τρομοκρατική ομάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Η Τουρκία κάλεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων, για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια» ανέφερε ο Καλίν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος διεμήνυσε στις αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών που βρίσκονται στην Άγκυρα ότι αναμένει «σωστή εφαρμογή» των αρχών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ του 1999, των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης».

«Η Τουρκία έχει δει θετική στάση όσον αφορά την άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές όπλων», τόνισε ο προεδρικός εκπρόσωπος μετά από συνάντηση με τους Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους. «Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον» δήλωσε, αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων.

Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επόμενη συνάντηση ή κείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι η Τουρκία δεν έχει κάποια χρονική πίεση να διευθετήσει το θέμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:28 - 25 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.