ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλο και πιο κοντά στη στάση πληρωμών η Ρωσία

09:11 - 27 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Όλο και πιο κοντά στη στάση πληρωμών η Ρωσία
Όλο και πιο κοντά στη στάση πληρωμών (default) βρίσκεται η Ρωσία, καθώς η προθεσμία για πληρωμές δύο ομολόγων λήγει σήμερα.

Η Μόσχα έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έκλεισαν την Τετάρτη ένα «παραθυράκι» που της επέτρεπε να πληρώνει τα χρέη της σε δολάρια, χρησιμοποιώντας αποθέματα που βρίσκονται σε τράπεζες που δεν τηρούν υπό κυρώσεις.

Η Ρωσία χρειάζεται να πληρώσει σήμερα δύο δόσεις ομολόγων, η μία σε δολάρια (71,25 εκατομμύρια) και η άλλη σε ευρώ (26,5 εκατομμύρια). Η αρμόδια αρχή της χώρας είχε ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες πληρωμής από την προηγούμενη εβδομάδα για να προλάβει την προθεσμία, προτού οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην προαναφερθείσα κίνησή τους.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να θεωρήσει ότι οι υποχρεώσεις του έχουν ολοκληρωθεί μετά την κατάθεση της πληρωμής. Ωστόσο, προς το παρόν, οι πιστωτές δεν έχουν δει ακόμα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η Ρωσία διαθέτει μια περίοδο χάριτος ενός μήνα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Μπορεί για σήμερα η Μόσχα να γλιτώσει την πτώχευση, ωστόσο και άλλες πληρωμές ομολόγων πλησιάζουν (στις 23 και 24 Ιουνίου). Έτσι, πολύ σύντομα ίσως δούμε την πρώτη χώρα που οδηγείται σε πτώχευση χωρίς τη θέλησή της, όχι επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει, αλλά λόγω διεθνών κυρώσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.