ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Διάσταση απόψεων ως προς την επίτευξη συμφωνίας

14:36 - 30 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Διάσταση απόψεων ως προς την επίτευξη συμφωνίας
Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο.

Λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters, ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Νομίζω ότι θα περάσει με ορισμένες αποκλίσεις», είπε ο κ. Πέτκοφ σχετικά με το σχέδιο επιβολής εμπάργκο, ενώ διευκρίνισε ότι «συνολικά θα πρέπει να περάσει, βάσει ορισμένων επιμέρους χαρακτηριστικών και κριτηρίων που μπορεί να έχει για κράτη-μέλη».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του Πέτκοφ, εκτιμώντας ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πιθανότατα δεν θα καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα», είπε η Κάλας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφορά ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης (τα 2/3 των εισαγωγών) και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών (1/3 των εισαγωγών) και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, καθώς αδυνατούν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες για το εμπάργκο πετρελαίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα μεταθέσουν για αργότερα την τελική συμφωνία για το πακέτο κυρώσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 30 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.