ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ουγγρικό «βέτο» στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

22:01 - 01 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Νέο ουγγρικό «βέτο» στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Ο «λευκός καπνός» που βγήκε από την Σύνοδο Κορυφής για το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται πως… έσβησε γρήγορα, καθώς η Βουδαπέστη μπλόκαρε την οριστικοποίηση και τη δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε.

Ειδικότερα, η Ουγγαρία εμπόδισε την υιοθέτηση του εμπάργκο πετρελαίου και των ευρωπαϊκών κυρώσεων που συμφωνήθηκαν κατά της Μόσχας ώστε να επιτύχει την αφαίρεση του ονόματος του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου, από τη μαύρη λίστα της ΕΕ, αναφέρουν πολλές διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Ο Πατριάρχης θεωρείται «επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» και «έχει γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η πρόταση για τις κυρώσεις που υποβλήθηκε στα κράτη μέλη.

Οι ηγέτες των 27 της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν (φωτο)- ενέκριναν κατά βάση τα μέτρα του έκτου πακέτου, χωρίς να έχει γίνει κάποια συζήτηση ειδικά για το όνομα του Κύριλλου. Οπότε το σημερινό νέο ουγγρικό «όχι» φαίνεται πως αιφνιδίασε τα τεχνικά κλιμάκια. «Η συμφωνία δεν έχει προχωρήσει καθώς η Ουγγαρία διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων κατά του Πατριάρχη Κυρίλλου» επιβεβαίωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.