ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Πρόκληση ο υψηλός πληθωρισμός- Ευελιξία όπου απαιτείται

15:22 - 09 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Πρόκληση ο υψηλός πληθωρισμός- Ευελιξία όπου απαιτείται
«Ο υψηλός πληθωρισμός είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο (σ.σ. της ΕΚΤ) θα διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τις δηλώσεις της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της σημερινής (9/6) συνεδρίασης της τράπεζας, κατά την οποία «κλείδωσε» η αύξηση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούλιο και μπήκε τέλος στις αγορές ομολόγων.

Όπως σημείωσε η Λαγκάρντ, «τον Μάιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε και πάλι σημαντικά, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, μεταξύ άλλων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου», ενώ πρόσθεσε: «Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί, με τις τιμές σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες να αυξάνονται έντονα».

«Αναθεωρήθηκαν σημαντικά οι βασικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, η χαλάρωση των διαταραχών του εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του πληθωρισμού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΚΤ.

{https://twitter.com/ecb/status/1534874207225528321}

«Η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομία στην Ευρώπη και όχι μόνο. Διαταράσσει το εμπόριο, οδηγεί σε ελλείψεις υλικών και συμβάλλει σε υψηλές τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη και να περιορίζουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν, βέβαια, οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία, που βασίζεται σε μια ισχυρή αγορά εργασίας, στη δημοσιονομική στήριξη και στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόλις υποχωρήσουν οι σημερινοί αντίθετοι “άνεμοι”, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει ξανά», συμπλήρωσε.

Κατά την ολοκλήρωση της εισαγωγικής τοποθέτησής της, η Λαγκάρντ επισήμανε πως «η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ευρωζώνης και οι προοπτικές εξακολουθούν να περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανακάμψει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα».

«Ο πληθωρισμός είναι ανεπιθύμητα υψηλός και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ακόμη η Λαγκάρντ και κατέληξε:

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα για την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής. Η διαμέτρηση των πολιτικών μας θα παραμείνει εξαρτώμενη από τα εκάστοτε δεδομένα και θα αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη εκτίμησή μας για τις προοπτικές. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας, ενσωματώνοντας ευελιξία εάν απαιτείται, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:10 - 09 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.