ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ!

16:00 - 10 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ!
Ο «πονοκέφαλος» των υψηλών τιμών μεγαλώνει για τους καταναλωτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ «χτύπησαν» νέο υψηλό 41 ετών τον περασμένο Μάιο, καταγράφοντας απροσδόκητη άνοδο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά (10/6) στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1981. Ο ευρέως ακολουθούμενος δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τα πιο ασταθή στοιχεία των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, επίσης πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές ρεκόρ της βενζίνης και οι γεωπολιτικοί παράγοντες απειλούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, υποδηλώνοντας ότι η Fed θα πρέπει να λάβει μέτρα με μεγαλύτερη χρονική ισχύ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων «εκτινάχθηκαν», τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών υποχώρησαν και το δολάριο αυξήθηκε μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου.

sjdgbfhnhfytgdrfs

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Μάιο οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 34,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα -η μεγαλύτερη αύξηση από το 2005- συμπεριλαμβανομένης της αύξησης σχεδόν 49% στο κόστος της βενζίνης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μέχρι στιγμής τον Ιούνιο έχουν «σκαρφαλώσει» σε νέα υψηλά, ασκώντας μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις επόμενες εκθέσεις ΔΤΚ.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 11,9% ετησίως -η μεγαλύτερη αύξηση από το 1979- ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε 12% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2006-.

Οι τιμές ενοικίων της κύριας κατοικίας αυξήθηκαν κατά 5,2% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1987.

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα σημαίνει ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:17 - 10 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.